Jedným z najlepších je projekt antiplagiátorského systému

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ITAPA logo

BRATISLAVA 26. októbra (WBN/PR) – Urýchliť pomalé a zjednodušiť komplikované – aj takýmto heslom sa riadil tento, v poradí už desiaty ročník súťaže Cena ITAPA. Snahou súťažiach bolo nájsť vhodné riešenia za podpory informačných technológii, ktoré poskytnú široké spektrum možností pri čo najmenšej administratívnej záťaži. V kategórii Nové služby vyhlásila porota za najlepší projekt Centrálny register zmlúv. Na rovnakom mieste v kategórii Zlepšovanie procesov sa umiestnil projekt Integrovaná operačná sála a v tretej kategórií Prípadová štúdia projekt Virtuálna IT infraštruktúra Žilinskej univerzity.

Súťaž Cena ITAPA je určená tak inštitúciám verejnej správy, ako aj akademickým inštitúciám či dodávateľom z oblasti informačných a komunikačných technológií, ktorí úspešne zrealizovali projekty modernizácie verejnej správy s využitím informačných a komunikačných technológií.

Odborná porota tvorená nezávislými špecialistami z oblasti informatizácie verejnej správy prihliada pri posudzovaní súťažných ideí na inovatívnosť, technické riešenia a prínos projektov pre užívateľov.

Dostupné komukoľvek a kedykoľvek

Kategória Nové služby je určená projektom, ktoré vytvorili nové riešenia v oblasti verejnej správy. Odborná porota vyhodnotila ako najlepší projekt Centrálny register zmlúv na úrade vlády (dodávateľ Aglo Solutions s.r.o.). Jeho význam spočíva v transparentnosti verejnej správy a tiež rýchlom nasadení a úspešnom technickom riešení, ktoré umožnilo doteraz zverejniť viac ako 70 000 zmlúv a ktoré si doteraz prezrelo viac ako milión záujemcov. Druhý najlepší projekt predstavila inštitúcia CVTI SR. Systém na odhaľovanie plagiátov pre potreby slovenských akademických a výskumných inštitúcií je celoplošný systém overovania originality záverečných prác pre všetky vysoké školy a inštitúcie na Slovensku. Cenu získal aj projekt Cloudové riešenie Digitálne mesto – mesto na prenájom spoločnosti DATALAN, ktorá porotcov oslovila najmä inovačným prístupom k riešeniu pre samosprávy.

Tri kroky k lepšiemu

Víťazom kategórie Zlepšovanie procesov sa tento rok stala spoločnosť GiTY-Slovensko, a.s. s projektom Integrovaná operačná sála. Nápaditosť tohto projektu spočíva v zostrojení technicky vyspelého výukového zariadenia, ktoré významne prispieva k vyššej kvalite vzdelávania v zdravotníctve. Porota udelila druhé miesto projektu Elektronizácia územného a stavebného konania, s ktorým sa do súťaže prihlásil Miestny úrad Mestskej časti Bratislava – Staré mesto, pričom ocenila zrýchlenie procesov stavebného konania a snahu elektronizovať agendu predstavujúcu najväčšiu pracovnú a organizačnú záťaž v rámci úradu. Projekt Digitálna galéria – CEDVU, digitalizácia a správa digitálneho obsahu (EEA s.r.o.) porotu zaujal profesionálnym prístupom k digitalizácii výtvarných diel, flexibilným spôsobom evidencie a možnosťou sprostredkovať údaje tretím stranám a službám.

Ako je to naozaj

Treťou kategóriou tohtoročnej Ceny ITAPA je Prípadová štúdia. Ide o osobitné formy komunikácie o úspešných riešeniach. Prvé miesto získala spoločnosť DATALAN s projektom Virtuálna IT infraštruktúra Žilinskej univerzity. Druhé miesto obsadil SOMI Systems, a.s. s projektom Kerber Secure Server a posledné projekt Elektronizácia služieb občanov a činnosti úradu Mestskej časti Bratislava Staré mesto, s ktorým sa do súťaže prihlásil Miestny úrad MČ Bratislava – Staré mesto.

Cena ITAPA je pre výhercu odborným a morálnym ocenením. Nie je finančne honorovaná, víťaz dostal originálnu sklenenú plastiku od mladej úspešnej výtvarníčky a umeleckej sklárky Veroniky Rusňákovej.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia