KLAUS: Amerika si nechce uťahovať opasok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Václav Klaus

PRAHA 8. augusta (WEBNOVINY) – Hospodárska politika Spojených štátov sa v poslednom čase dostáva pod paľbu kritiky čoraz väčšieho počtu ekonómov a pondelok sa k nim pridal aj český prezident Václav Klaus.

Urobil tak vo svojom článku zverejnenom v denníku Hospodářské noviny, v ktorom kritizuje nedávno schválenú dohodu v americkom Kongrese o navýšení povoleného limitu pre federálny dlh v USA.

„Ťažko vyrokovaná dohoda medzi americkým Kongresom a prezidentom znamená len to, že aj po 5. auguste môže vláda aj naďalej míňať peniaze za veci rozumné aj nerozumné, potrebné aj nepotrebné, produktívne aj celkom neproduktívne,“ píše Klaus, ktorý je sám vyštudovaným ekonómom.

„Ja žiadny dôvod k jasaniu nevidím – Amerika tým jasne povedala, že si nechce uťahovať opasok, urobila si na ňom naopak jednu dierku navyše,“ pokračuje prezident. Podľa neho tak Spojené štáty dali zlý signál aj pre všetky „ďalšie Grécka“.

Americký prezident Barack Obama podpísal v utorok zákon na zvýšenie limitu pre federálny dlh. Išlo o nevyhnutný krok k tomu, aby sa Washington nedostal do situácie, v ktorej by si nemohol plniť všetky svoje finančné záväzky. Republikáni so zvýšením štátneho dlhu súhlasili výmenou za úsporné opatrenia v sume 2,1 bilióna amerických dolárov (1,46 bil. eur). Limit pre štátny dlh zvyšuje tak, že vláda si bude môcť požičiavať do roku 2013.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaVáclav Klaus