Komárno chcú obkolesiť veternými elektrárňami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Veterná elektráreň
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Mesto Komárno chcú obkolesiť veternými elektrárňami. V najbližšom by mohlo v Komárňanskom okrese vyrásť až 60 veterných elektrární. Tie plánuje postaviť okrem už medializovanej nemeckej spoločnosti Green Power aj firma Bystrický Wind Power, ktorú ovládajú rakúske spoločnosti. Veterné elektrárne by mali vyrásť v katastrálnom území obcí Zlatná na Ostrove, Čalovec a Svätý Peter.

Spoločnosť Bystrický Wind Power plánuje postaviť pri obci Svätý Peter 20 až 30 veterných elektrární, podľa toho pre aký variant sa rozhodne, respektíve jej schvália príslušné orgány. Do výstavby veterných elektrární chce investovať od 63 do 95 mil. eur. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA), začiatok a ukončenie výstavby veterných elektrární je naplánované už na tento rok.

Nemecká spoločnosť Green Answers plánuje postaviť veterné parky v katastrálnom území obcí Zlatná na Ostrove a Čalovec. Do výstavby 21 až 29 veterných elektrární investuje firma 70 až 90 mil. eur. „Plánovaná kapacita veterných parkov je pri obci Zlatná na Ostrove 48 megawattov a pri obci Čalovec 15 megawattov,“ uviedol pre agentúru SITA konateľ slovenskej dcérskej spoločnosti Green Answer SK Reinhard Vöhringer. Podľa neho po ukončení stavebných povoľovacích procesov môžu byť veterné parky v komárňanskom okrese, ktoré plánuje stavať jeho spoločnosť, uvedené do prevádzky už na konci roku 2012.

Ako pre agentúru SITA potvrdil hovorca Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Igor Gallo, stále platí, že prenosová sústava do konca tohto roka nebude vydávať kladné stanoviská pre výstavbu veterných či slnečných elektrární. K vydávaniu kladných stanovísk potrebných pre vydanie osvedčenia od Ministerstva hospodárstva SR sa možno vráti až po vyhodnotení skúseností z reálneho vplyvu všetkých druhov obnoviteľných zdrojov elektriny na elektrizačnú sústavu. Slovenská elektrizačná prenosová sústava plánuje vyhodnotiť situáciu začiatkom budúceho roka. Veterné a slnečné elektrárne považuje prenosová sústava za nestabilné zdroje s veľkou fluktuáciou výroby. Preto ich už dávnejšie zaradila medzi tzv. nepredikovateľné obnoviteľné zdroje elektriny.

Nemecká spoločnosť Green Answers však plánuje stavať na Slovensku veterné elektrárne aj napriek nastaveným podmienkam zo strany Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. „Aj napriek náročným podmienkam, ktoré v súčasnosti panujú pri využívaní veternej energie, sme presvedčení, že výroba energie prostredníctvom veternej energie sa v budúcnosti presadí aj na Slovensku, rovnako ako je tomu v okolitých štátoch,“ konštatoval Vöhringer.

Spoločnosť Green Answer SK, s.r.o. vznikla podľa výpisu z Obchodného registra SR na Slovensku v roku 2009. Patrí spoločnosti Green Answers GmbH so sídlom v Nemecku. Spoločnosť Green Answers GmbH vznikla v roku 2008. Firma sa zaoberá projektovaním, financovaním a prevádzkou zariadení pre výrobu energie z obnoviteľných zdrojov. Spoločnosť pôsobí okrem Nemecka a Slovenska aj v Poľsku. Firmu Bystrický Wind Power, ktorá vznikla v roku 2007, vlastnia spoločnosti International Wind Power GmbH a Windpark Beteiligungs GmbH so sídlom v Rakúsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia