Komora lekárov žiada Zvolenskú stiahnuť zmeny v zákonoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zuzana Zvolenská
Zľava: Minister školstva SR Dušan Čaplovič a ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. februára (WEBNOVINY) – Rada Slovenskej lekárskej komory (SLK) žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a šéfa parlamentu, aby presadili stiahnutie pozmeňujúcich návrhov k zdravotníckym zákonom.

Tie minulý týždeň schválil parlamentný výbor pre zdravotníctvo. SLK kritizuje najmä návrh, ktorý umožňuje kedykoľvek zrušiť zmluvu medzi zdravotnou poisťovňou a všeobecným lekárom.

„Môžu tým byť ohrozené existenčné podmienky výkonu praxe lekára, ale dochádza aj k reálnemu obmedzeniu práva pacienta na slobodný výber lekára,“ uviedol na tlačovej besede šéf SLK Marian Kollár.

Takýto návrh podľa SLK neprinesie úsporu prostriedkov, keďže počet pacientov sa nezmenší. Lekári sa obávajú toho, že sa takýmto netransparentným spôsobom umožní uvoľnenie ambulancií pre privatizérov. „Má to vysoko korupčný potenciál. Preto tento návrh vnímame ako účelový a mocenský,“ zdôraznil Kollár.

Lekári pôjdu za prezidentom

Lekári čakajú na rozhodnutia
Foto: SITA/Milo Fabian

Lekárom sa však nepozdáva ani návrh na úpravu pracovného režimu v nemocniciach, ktorý bol podľa SLK predložený bez prepočtu ekonomických a personálnych dopadov.

Ak parlament navrhované zmeny schváli, lekári sa podľa Kollára obrátia na prezidenta Ivana Gašparoviča so žiadosťou o vrátenie prijatých zmien do parlamentu na opätovné prerokovanie.

Po novom bude môcť vedenie nemocnice zmeniť pracovný režim svojim zamestnancom. Okrem jednozmennej prevádzky, ktorá funguje v súčasnosti, môže rozhodnúť aj o zavedení dvoj či trojzmennej službe. Cieľom je zabezpečiť nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Zmenu pracovného režimu pritom nemusí riaditeľ nemocnice so zástupcami odborov dohodnúť, stačí, keď to s nimi prerokuje.

Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti opätovne zavádza výmenné lístky. Pacient tak bude môcť navštíviť lekára špecialistu len na odporúčanie svojho všeobecného lekára.

Niekde lístky netreba

Gynekolog
Foto: SITA/Jozef Jakubčo Foto: Thinkstock

Povinnosť výmenných lístkov sa nebude vzťahovať na návštevu psychiatra, kožného a zubného lekára, gynekológa a očného lekára, ak si pacient príde dať predpísať okuliare.

Odporúčanie všeobecného lekára smerom k špecialistovi sa nebude vyžadovať ani do 24 hodín od vzniku úrazu či náhleho zhoršenia zdravotného stavu.

S pozmeňujúcim návrhom, podľa ktorého by už zdravotná poisťovňa nemala povinnosť uzatvoriť zmluvu so všeobecným lekárom, ak má vo svojej evidencii aspoň jedného jej klienta, prišiel koncom januára poslanec za stranu Smer-SD Ladislav Andreánsky. Odvolával sa pritom na princíp zmluvnej voľnosti. Pacient by sa podľa návrhu o nezazmluvnení svojho lekára mal dozvedieť od poisťovne, a to najneskôr dva mesiace pred ukončením zmluvy.

Poisťovňa mu zároveň dá na vedomie, ktorých lekárov v jeho okolí má pokrytých. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti v rámci všeobecnej ambulantnej starostlivosti bude zabezpečené minimálne v rámci verejnej minimálnej siete s tým, že samosprávne kraje v prípade potreby určia poistencovi takého poskytovateľa, ktorý má uzatvorenú zmluvu s príslušnou zdravotnou poisťovňou,“ konštatoval Andreánsky v návrhu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian Kollár
Firmy a inštitúcie SLeK Slovenská Lekárnická Komora