Malým nemocniciam hrozí kolaps, nemajú na vyššie platy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica
Foto: Ilustračné foto SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Malé nemocnice nie sú schopné samy zabezpečiť dostatok zdrojov na rast platov lekárov a sestier. Situácia v nich začína byť údajne kritická. „Nie je v silách nemocníc, aby túto situáciu zvládli,“ upozornil na tlačovej besede šéf Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marian Petko.

Zlepšenie finančného ohodnotenia lekárov a sestier spôsobí, že približne 80 % všetkých príjmov zo zdravotných poisťovní pôjde na mzdy. Zdravotnícke zariadenia však tvrdia, že musia kupovať aj lieky a iné tovary. Ak nedostanú viac peňazí, nebudú vraj schopné zabezpečiť liečbu pacientov. Ako samy deklarujú, na poplach bijú preto, aby napokon problémy nedoľahli na pacienta.

Nemocnice žiadajú viac zdrojov od zdravotných poisťovní

Platy lekárov išli hore od začiatku roka, ďalšia etapa je plánovaná od júla. Sestrám musia pridať od apríla. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa im platby zvýšila od decembra minulého roka a aj od februára tohto roka. Rokovania so súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union ich čakajú v stredu.

Vzhľadom na stredajšie rokovanie nechce zatiaľ zdravotná poisťovňa Union hovoriť o konkrétnych úpravách zmlúv a cenových podmienok. Poisťovňa tvrdí, že spoločne so zástupcami ANS hľadá riešenie aktuálnej situácie. „Rámec rokovaní je daný reálnym vývojom zdrojov pre tento rok. V tomto roku očakávame stagnáciu zdrojov, tomu je potrebné prispôsobiť aj výdavky,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová. Zdravotná poisťovňa Dôvera informovala, že predstaviteľom Asociácie nemocníc Slovenska poslala svoj návrh v pondelok a v stredu ju čakajú rokovania.

Ak poisťovne zlyhajú, mal by pomôcť štát

Nemocnice pritom tvrdia, že ak im poisťovne nepridajú, mal by pomôcť štát, a to buď uvoľnením rezervy 50 mil. eur alebo otvorením štátneho rozpočtu a dofinancovaním rezortu. Vlastné rezervy na vyriešenie situácie údajne stačiť nebudú. „Myslím, že sa bude musieť prijať urgentné politické riešenie,“ uzavrel Petko.

Doplnenie zdrojov do systému vníma ako jedno z možných riešení aj Združenie zdravotných poisťovní SR. Zdravotné poisťovne podľa stanoviska združenia nemôžu nezodpovedne zvyšovať svoje výdavky, pretože im to neumožňuje platná legislatíva. „Doteraz uzákonené mzdové nároky vybraných kategórií zdravotníckych pracovníkov nie sú kryté zdrojmi. Riešením môže byť rozpustenie vytvorenej rezervy vo výške 50 miliónov eur alebo ďalšie dodatočné zdroje do systému,“ uviedla prezidentka združenia Katarína Kafková.

Asociácia nemocníc Slovenska aktuálne združuje 54 zdravotníckych zariadení.

Video: Malé nemocnice nedokážu financovať rast platov samy

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian Petko
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR