MH dalo na kotly a kolektory vyše 1,8 mil. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kolektor

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Ministerstvo hospodárstva SR (MH) rozdalo v rámci dotácií na slnečné kolektory a kotly na biomasu viac ako 1,8 mil. eur. Ako informoval rezort hospodárstva, občania podali celkovo 2 097 žiadostí o poskytnutie dotácií. Z toho 1 717 predstavovali žiadosti o dotácie na slnečné kolektory a zvyšok na kotly na biomasu. „Od začiatku programu ministerstvo schválilo 1 858 žiadostí v celkovej spomínanej sume. Komisia na svojich štyroch zasadnutiach doteraz rozhodla o podpore 1 531 inštalácií slnečných kolektorov a 327 kotlov na biomasu,“ dodal rezort hospodárstva. Na program zostáva vyčlenených ešte vyše 6 mil. eur.

Nový výnos ministerstva hospodárstva na základe programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach platí od 20. augusta minulého roka. Pri kúpe kotla na biomasu môže záujemca získať od štátu dotáciu vo výške 30 % z ceny kotla, maximálne však 1 000 eur. Dotácia na kúpu slnečných kolektorov predstavuje 200 eur za meter štvorcový inštalovanej plochy. Celkovo vláda na dotácie na nákup slnečných kolektorov a kotlov na biomasu vyčlenila zhruba 8 mil. eur.

Domácnosti si môžu podať žiadosť o poskytnutie dotácie po ukončení inštalácie zariadenia prostredníctvom pracovísk administrátora programu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktoré sa nachádzajú v Bratislave, Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach. V prípade rodinných domov si žiadosť môžu podať vlastníci nehnuteľností na oba typy zariadenia. V prípade bytových domov je možné žiadať len o podporu na slnečné kolektory a žiadateľom by mal byť správca alebo spoločenstvo vlastníkov bytov. Podľa ministerstva hospodárstva vďaka poskytovaniu dotácií na slnečné kolektory a kotly na biomasu sa udrží, respektíve vytvorí na Slovensku zhruba tisíc pracovných miest zaoberajúcich sa montážnymi a servisnými činnosťami.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SR