MHV chce zrušiť zákon o neprimeraných vzťahoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obchod
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. októbra (WEBNOVINY) – Ministerstvo hospodárstva a výstavby SR (MHV) už pripravilo zrušenie zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch medzi odberateľmi a dodávateľmi tovarov, ktorými sú potraviny. Tento zákon, ktorý mal zabrániť obchodným reťazcom zneužívať svoje postavenie voči dodávateľom, schválil parlament ešte počas vládnutia Roberta Fica. „Zrušením zákona sa znížia bariéry podnikania v oblasti dodávok tovaru, ktorým sú potraviny a v dôsledku toho dôjde k pozitívnemu vplyvu na podnikateľské prostredie a k zníženiu regulačného zaťaženia,“ uviedol rezort hospodárstva v návrhu, ktorý spomínaný zákon zruší.

Podnetom na vypracovanie zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch boli podľa predchádzajúcej vlády predovšetkým pretrvávajúce problémy v obchodných záväzkových vzťahoch medzi prevádzkovateľmi obchodných reťazcov a ich dodávateľmi. Tí poukazovali na negatívne neprimerané obchodné praktiky prevádzkovateľov obchodných reťazcov pri uzatváraní zmlúv. Podľa nového vedenia rezortu hospodárstva však tento zákon neriešil problematiku neprimeraných podmienok v obchodných vzťahoch a nenaplnil svoj cieľ, na ktorý bol prijatý. „Zákon sa javí ako neefektívny. Súkromnoprávne subjekty majú oprávnenie samostatne rozhodovať o svojom právnom postavení. Subjekty sa sami rozhodujú, či uzatvoria zmluvu. a s kým ju uzatvoria,“ konštatovalo ministerstvo.

Podľa bývalého ministra hospodárstva a súčasného poslanca za stranu Smer-SD Ľubomíra Jahnátka, zrušenie zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch je ďalšia rana pre slovenských prvovýrobcov. „Po zrušení zákona sa vrátia praktiky zahraničných obchodných reťazcov, ktoré budú nútiť slovenských prvovýrobcov predávať svoje výrobky do supermarketov a hypermarketov pod výrobnú cenu. Myslím si, že prvovýrobcovia by sa mali razantnejšie ozvať, lebo súčasná vláda im neprináša okrem zdražovania nič pozitívne. Zrušenie zákona považujem zo strany súčasnej vlády za protislovenský krok,“ reagoval pre agentúru SITA Jahnátek, ktorý plánuje v pléne bojovať proti zrušeniu zákona.

Zväz obchodu a cestovného ruchu SR víta plánované zrušenie zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch. „Tento zákon sme stále považovali za zákon, ktorý deformuje podnikateľské prostredie. Preto považujeme rozhodnutie nového vedenia ministerstva, zrušiť daný zákon, za správne rozhodnutie,“ reagoval pre agentúru SITA šéf zväzu Pavol Konštiak. Podľa neho obchodné vzťahy medzi obchodnými reťazcami a ich dodávateľmi by sa mali riešiť na európskej úrovni.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Konštiak