Microsoft kupuje Skype za 8,5 miliardy USD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skype 5.0
Foto: Martin Kamenický

Ako sme už nedávno informovali, o Skype sa takpovediac začala bitka. Najskôr prejavila záujem Cisco, potom Google a Facebook. No víťazom je Microsoft. Ten kupuje Skype vrátane všetkých služieb, aplikácií a značky ako takej. Cena je až astronomická, 8,5 miliardy USD.

Táto hodnota je takmer dvojnásobná oproti tej, na ktorú je hodnota Skype odhadovaná. Microsoft bude platiť peniazmi, nie akciami, ani ničím iným, ako to býva zvykom. Transakciu dnes potvrdili šéfovia oboch spoločností na špeciálnej tlačovej konferencii, kde podali aj ďalšie informácie.

CEO spoločnosti Skype, Tony Bates, bude viesť novú divíziu spoločnosti Microsoft, ktorá týmto vzniká. Nemusíme sa báť, aj naďalej bude Skype multiplatformová záležitosť a okrem Windows bude program dostupný aj na Linuxe, Mac OS X, samozrejme na mobilných platformách iOS, Android, Symbian, sem pribudne Windows Phone a zoznam podporovaných inteligentných TV sa bude rozširovať. V súčasnosti sú to Panasonic a Samsung. Určite pribudnú LG a Sony.

Viac sa dočítate na webe Kusi.sk

Transakcia Microsoftu a Skype prinesie výhody obom stranám

Akvizícia technologickej spoločnosti Skype softvérovým gigantom Microsoft je podľa analytika spoločnosti Gartner Leif-Olofa Wallina výhodným krokom pre obe firmy. „Hlavným rizikom je však to, že Microsoft zavedením množstva procesov a kontrol môže brzdiť inovácie a kreativitu v Skype,“ uviedol pre agentúru SITA Wallin. Spoločnosti Microsoft a Skype sa na transakcii v hodnote 8,5 mld. USD dohodli v utorok. Pre softvérového giganta ide o najväčšiu akvizíciu v jeho histórii. Majoritný akcionár firmy Skype, private equity skupina Silver Lake, zarobila podľa agentúry Reuters na predaji viac ako 5 mld. USD.

Cena, ktorú Microsoft zaplatí za Skype, podľa Wallina naznačuje, že o spoločnosť, ktorá poskytuje služby internetového telefonovania a komunikácie, sa zaujímali viaceré firmy, čo vytlačilo jej cenu smerom nahor. Nedávno prezentovaná stratégia Microsoftu zamerať sa vo výraznejšej miere na spotrebiteľský segment sa podľa analytika Gartneru navyše vhodne dopĺňa so službami firmy Skype. „Microsoft kupuje spoločnosť so silným trhovým postavením a veľmi silnou značkou. Veľmi silný potenciál ponúka predovšetkým integrácia služieb firmy Skype s ostanými platformami Microsoftu ako je Xbox a Windows Phone,“ myslí si Wallin.

Microsoft má podľa jeho názoru dostatok prostriedkov, aby bez problémov absorboval dlh spoločnosti Skype, ktorý sa pohybuje na úrovni 755 mil. USD. „Microsoft má vo všeobecnosti výborné vyhliadky na to, aby speňažil služby spoločnosti Skype napríklad prostredníctvom reklamy, predovšetkým ak ich prepojí so svojimi ostatnými službami pre domácnosti,“ dodal Wallin.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Microsoft