Mihál chce zamedziť zneužívaniu nemocenských dávok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mihál
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Zneužívanie systému nemocenského poistenia by sa malo od začiatku budúceho roka obmedziť. Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál chce totiž odstrániť medzeru v zákone, podľa ktorého nárok na ošetrovné nie je podmienený minimálnym obdobím dobrovoľného nemocenského poistenia. V súčasnosti je tak podľa ministra možné, aby sa osoba prihlásila na dobrovoľné nemocenské poistenie a hneď v ten istý deň čerpala ošetrovné. „Túto deformáciu odstraňujeme. V prípade dobrovoľného nemocenského poistenia bude aj pri čerpaní ošetrovného, rovnako ako je to pri nemocenskom, či pri materskom, platiť povinnosť naplniť 270 dní nemocenského poistenia. Až potom vznikne nárok na čerpanie ošetrovného,“ uviedol Mihál v rozhovore pre agentúru SITA.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí však upozornil na to, že do obdobia 270 dní nemocenského poistenia sa započítava aj obdobie predchádzajúceho nemocenského poistenia, ktoré mala osoba ako zamestnanec, či pri vykonávaní samostatnej zárobkovej činnosti. „Môže byť napríklad situácia, že žena, ktorá bola zamestnaná dva roky, bola nemocensky poistená, stratí zamestnanie. Po strate zamestnania sa prihlási na dobrovoľné nemocenské poistenie, mesiac na to jej ochorie dieťa, v takom prípade bude čerpať ošetrovné, pretože v súčte 270 dní má,“ objasnil Mihál. Chce tiež zamedziť účelovému ukončovaniu a následnému zakladaniu pracovných pomerov pred odchodom na nemocenskú, či materskú v záujme získať čo najvyššiu možnú nemocenskú dávku. „Pri novom zamestnaní sa už pri výpočte dávky nepoužije rozhodujúce obdobie dané vznikom nového nemocenského poistenia, ale použije sa predchádzajúci kalendárny rok,“ povedal minister.

Na zneužívanie nemocenských dávok upozornila Sociálna poisťovňa ešte v minulom roku. Podľa poisťovne sa vyskytujú aj prípady využívania dobrovoľného nemocenského poistenia na účely poberania ošetrovného, nakoľko nárok na túto dávku nie je podmienený trvaním 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch. „Fyzická osoba sa prihlásila na dobrovoľné nemocenské poistenie, za jeden, dva dni si uplatnila nárok na ošetrovné a po skončení potreby ošetrovania sa odhlásila z dobrovoľného nemocenského poistenia,“ upozornila Sociálna poisťovňa.

Dobrovoľné nemocenské poistenie sa podľa poisťovne využíva najmä na plánovanie dlhodobej dočasnej pracovnej neschopnosti alebo materskej dovolenky. Pobočky poisťovne okrem toho zaznamenali zvýšenie podielu poberateľov nemocenského, ktorí dostávajú starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok, u ktorých má vzhľadom na vek a invaliditu dočasná pracovná neschopnosť opodstatnenie. „Uvedená skupina fyzických osôb využíva v poslednom období aj dobrovoľné nemocenské poistenie po skončení povinného nemocenského poistenia zamestnanca a poberá dlhodobo nemocenské,“ konštatuje sa v materiáli, o ktorom začiatkom apríla 2009 rokovala dozorná rada Sociálnej poisťovne.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Mihál