Mikloš verí, že 4,9-percentný deficit sa podarí dosiahnuť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Mikloš
Ivan Mikloš Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Minister financií Ivan Mikloš stále verí, že sa podarí dosiahnuť tento rok rozpočtovaný deficit verejných financií na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Práve tento cieľ totiž pri pondelňajšom potvrdení ratingu Slovenska spochybnila agentúra Fitch, podľa ktorej môže tohtoročný schodok hospodárenia verejnej správy dosiahnuť až 5,7 % výkonu ekonomiky. „Verím, že dokážeme neopodstatnenosť týchto prognóz a robíme všetko preto, aby sme dodržali plánovaný deficit vo výške 4,9 % hrubého domáceho produktu. Za predpokladu, že prijmeme ďalšie opatrenia, ak to bude nevyhnutné, tak si myslím, že ten vývoj je pod kontrolou,“ povedal minister na utorňajšej tlačovej konferencii.

Dodržať stanovené ciele nemusí byť jednoduché

Rizikovými oblasťami sú predovšetkým hospodárenie nemocníc či chýbajúce príjmy z predaja emisných kvót, s ktorými rozpočet pôvodne počítal, avšak zrejme sa v plánovanom objeme nezrealizujú. Celkovo sa však rozpočet podľa ministra za prvých päť mesiacov vyvíja pozitívne a darí sa šetriť verejné financie. Výdavky na chod štátu podľa neho medziročne klesli o 7,3 % a celkové príjmy štátneho rozpočtu stúpli o vyše 11 %. Pomohlo im aj lepšie čerpanie eurofondov, ktoré však kvôli spolufinancovaniu zvyšuje aj celkové výdavky štátneho rozpočtu.

Budúcoročný rozpočet počíta s ďalším znižovaním schodku verejných financií na 3,8 % HDP

Podľa Mikloša je však jeho príprava iba na začiatku, preto je momentálne predčasné hovoriť, ktorý rezort koľko dostane. Jednoznačne však podľa neho platí, že v každom jednom rezorte existujú rezervy na šetrenie. „Námetov na diskusiu na rôzne úspory bude veľa,“ povedal Mikloš s tým, že napríklad v rezorte obrany to môže byť diskusia o znižovaní počtu základní, spoločných medzinárodných tendroch techniky či spoločnom využívaní niektorej techniky s rezortom vnútra alebo o tom, či je nevyhnutné mať dve spravodajské služby v rámci rezortu obrany.

Najviac ľudí odišlo z rezortov financií, práce a vnútra

Šetrenie v rozpočtových kapitolách má však pokračovať aj pri bežných výdavkoch. Po tohtoročnom znižovaní mzdových výdavkov o 10 % sa totiž vláda dohodla na ich ďalšom zmrazení v budúcom roku. Doteraz najviac ľudí podľa Mikloša prepustili na rezortoch financií, práce a sociálnych vecí a vnútra. Relatívne najviac ľudí opustilo Protimonopolný úrad SR, a to vyše 13 %, naopak, na Najvyššom súde SR viac ako pätina ľudí pribudla. Šetriť by sa malo aj na nákupoch mobilov, elektriny, kancelárskej techniky a automobilov v rámci rezortov. Štandardy k týmto nákupom má rezort financií predložiť tento rok.

Deficit štátneho rozpočtu bol po piatich mesiacoch tohto roku medziročne o takmer štvrtinu nižší. Ako informovalo Ministerstvo financií SR, ku koncu mája dosiahol schodok štátneho rozpočtu 1,567 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní znamenalo pokles o 24,6 %. Medzimesačne pritom schodok stúpol o takmer 550 mil. eur. Za lepšími tohtoročnými číslami stojí pozitívnejší vývoj príjmov, ktoré medziročne stúpli o 11,1 % na 4,396 mld. eur, ale aj mierny pokles výdavkov, o 1,2 % na 5,964 mld. eur.

Štát by mal v tomto roku podľa schváleného zákona o štátnom rozpočte hospodáriť s príjmami 13,148 mld. eur a výdavkami vo výške 16,958 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu je tak pre tento rok rozpočtovaný v objeme 3,81 mld. eur. Schodok verejných financií ako celku, ktorý okrem hospodárenia štátu zahŕňa aj hospodárenie ďalších verejných inštitúcií, sa rozpočtuje na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu. Plán vlády je postupne schodok verejných financií znížiť až pod 3 % výkonu ekonomiky v roku 2013.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Mikloš