Minister Jahnátek ukázal na webe tabuľu hanby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mapa
Foto: kontrola.mpsr.sk

BRATISLAVA 19. októbra (WEBNOVINY) – Ministerstvo pôdohospodárstva zverejnilo mapu „zlých obchodov“.

Mapa Jahnátkovho rezortu ukazuje polohy obchodov, kde našli kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy nedostatky za posledných 60 dní.

Na stránke sa ďalej nachádza tabuľka s kontrolami. Ide o abecedne zoradený zoznam prevádzok, v ktorých našli inšpektori pochybenia.

Nevýhodou je však usporiadanie tohto zoznamu a nedostatočný popis, v čom presne našla inšpekcia pochybenia. Stránka navyše neukazuje dátum kontroly, detailnejšie informácie o nevhodnom tovare, resp. pochybení ani informácie, či boli nedostatky už odstránené alebo informácie o treste pre danú prevádzku.

Pozrite si mapu kontrol Jahnátkovho rezortu

Tabule hanby Simonovi neprešli

V minulosti navrhoval umiestnenie tzv. tabúľ hanby pred predajne exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). Jeho návrh novely stanovoval, že obchodník musí na tabuli informovať o nedostatkoch, ktoré pri kontrole zistila štátna inšpekcia. Táto norma však neprešla cez Radičovej vládu, tabule hanby Simonovi stopol vtedajší minister obrany Ľubomír Galko (SaS).

Vláda toto nariadenie z novely zákona o potravinách nakoniec vypustila. Galko pritom v rokoch 2001 až 2003 pôsobil ako riaditeľ hypermarketu Kaufland v Bratislave. Predseda strany SaS Richard Sulík však vtedy šéfa rezortu obrany bránil a povedal, že nepresadzuje záujmy obchodných reťazcov.

V regiónoch to funguje

Zriadenie tabule hanby pre nepoctivých obchodníkov navrhol na regionálnej úrovni banskobystrický poslanec Vladimír Pirošík. Nezávislý člen zastupiteľstva v meste pod Urpínom žiadal, aby organizátori verejných podujatí a prevádzkovatelia reštauračných zariadení v Banskej Bystrici, ktorí porušia alebo zanedbajú svoje povinnosti v oblasti verejného poriadku, boli na elektronickom pranieri – mesto ich meno a previnenie zverejní na tabuli hanby na internetovej stránke.

Internetovú tabuľu hanby prevádzkuje aj bratislavská mestská časť Ružinov. Na nej sú najčastejšími zverejnenými previneniami rušenie nočného pokoja a nedodržanie prevádzkových hodín.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír GalkoĽubomír JahnátekRichard SulíkZsolt Simon