Minister Kažimír poslal peniaze na mzdy kuchárok i školníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Učiteľ_škola_žiaci
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 8. februára (WEBNOVINY) – Rezort školstva uvoľnil do dnešného dňa samosprávam 4,6 milióna eur na päťpercentné zvýšenie platov učiteľov v materských, základných umeleckých školách či družinách ako aj nepedagogických pracovníkov.

Ide o prvú časť z 18,4-miliónového balíka prostriedkov určených na platy týchto pedagogických a nepedagogických zamestnancov a zvýšenie tak majú pocítiť už v najbližšej výplate.

Tlačový odbor ministerstva financií potvrdil, že dotácie pre samosprávy boli uvoľnené. Zriaďovatelia peniaze pošlú jednotlivým školám.

Vláda minulý rok schválila päťpercentné zvýšenie miezd zamestnancov školstva, ktoré si vyžiadalo 68 miliónov eur. Pedagogickí zamestnanci základných a stredných škôl dostali zvýšenie priamo do taríf, ostatní dostanú peniaze prostredníctvom samospráv z tohto balíka, ktorý je časťou zo 68 miliónov eur určených na zvýšenie platov v školstve.

Ďalšie peniaze bude rezort uvoľňovať postupne každý štvrťrok. Zo sumy 4 617 279 eur smeruje pre vyššie územné celky 361 157 eur a pre obce a mestá 4 256 122 eur. Výplata ďalších peňazí na zvyšovanie miezd pedagogických a nepedagogických pracovníkov bude závisieť aj od ďalšieho hospodárenia samospráv.

Tie sa totiž v memorande zaviazali, že budú hospodáriť tak, aby pomohli dosiahnuť tohtoročný deficit verejných financií na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu. Zvyšok bude podľa ministra financií Petra Kažimíra vyplácaný štvrťročne aj na základe vyhodnocovania memoranda o šetrení v oblasti samospráv. Ak budú plniť plány znižovania výdavkov, peniaze im bude rezort po štvrťrokoch uvoľňovať.

Nariadenie o uvoľnení prostriedkov schválila minulý týždeň vláda po tom, čo Združenie miest a obcí upozornilo, že nedostali prostriedky na zvýšenie platov učiteľov materských a základných umeleckých škôl ako aj nepedagogických pracovníkov. Päťpercentné zvýšenie platov minulý rok schválila vláda, hoci školské odbory žiadali pridať desať percent do taríf.

Školské odbory sa momentálne snažia svoje požiadavky na zlepšenie financovania školstva dostať do pripravovanej vízie ďalšieho rozvoja školstva, ktorú má rezortný minister Dušan Čaplovič

predložiť do konca marca parlamentu. Okrem iného žiadajú zvýšenie platov o ďalších päť percent od 1. júla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan Čaplovič