Minister Mihál nechce zvyšovať minimálnu mzdu až o 3,2 %

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro
Foto: SITA/Michal Svitok

BRATISLAVA 19. septembra (WEBNOVINY) – Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál nepodporuje návrh na zvýšenie minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka o 3,2 % na 327,2 eura. Takýto návrh pritom šéf rezortu práce a sociálnych vecí musel predložiť, keďže mu to prikazuje zákon o minimálnej mzde. Ako uviedol minister, v konečnom dôsledku bude o budúcoročnej výške minimálnej mzdy rozhodovať vláda na niektorom zo svojich októbrových rokovaní. „Ja osobne budem vláde odporúčať, ak sa vôbec rozhodneme zvyšovať minimálnu mzdu, aby to určite nebolo o také percento, aké je v návrhu,“ povedal. Podľa neho je však ešte stále šanca, že sa na budúcom rokovaní zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov dohodnú na inom zvýšení minimálnej mzdy. Zamestnávatelia podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislava Machunku očakávajú, že vláda schváli nulové, prípadne veľmi symbolické zvýšenie minimálnej mzdy.

Ministerstvo podľa zákona nemôže navrhnúť nižšiu minimálnu mzdu

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predložilo návrh nariadenia vlády, ktorým sa má od začiatku budúceho roka zvýšiť minimálna mzda zo súčasných 317 eur na 327,2 eura. Išlo by o nárast najnižších miezd o 3,2 %, teda o mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku v minulom roku. Rezort práce a sociálnych vecí postupoval v súlade so zákonom o minimálnej mzde. Ten ministerstvu v prípade nezhody sociálnych partnerov ukladá povinnosť predložiť návrh na rast najnižších miezd o rovnaké percento, o aké v roku 2010 vzrástla priemerná mzda na Slovensku. „Ministerstvo nemôže navrhnúť nižšiu minimálnu mzdu, ako predstavuje navrhovaná suma, určená postupom podľa zákona,“ upozorňuje ministerstvo. Rezort súčasne uvádza, že vláda môže v súlade so zákonom rozhodnúť nielen o vyššom, ale aj o nižšom percentuálnom raste minimálnej mzdy, než vyplýva z návrhu nariadenia vlády.

„V čistom vyjadrení po zaplatení daňovej a odvodovej povinnosti sa príjem obyvateľa pracujúceho za minimálnu mzdu zvýši mesačne o 8,83 eura,“ konštatuje ministerstvo práce a sociálnych vecí. V prípade schválenia reformy daní a odvodov by sa mal v budúcom roku čistý príjem pri práci za minimálnu mzdu zvýšiť o 12,65 eura. Malo by sa to týkať približne 40,9 tis. zamestnancov, ktorým sa má v plnej alebo čiastočne nižšej miere zvýšiť ich mzda alebo plat za prácu.

Predstavitelia vlády sa so zástupcami zamestnávateľov a odborárov na augustovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady na zvýšení minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka nedohodli. Kým rezort práce a sociálnych vecí navrhol, aby sa najnižšie mzdy upravili smerom nahor o 2,9 %, zo súčasných 317 eur na 326,20 eura, zamestnávatelia trvajú na nezvyšovaní minimálnej mzdy a odborári požadujú jej rast o 4,1 %. Združenie miest a obcí Slovenska navrhlo nárast najnižších zárobkov o 2 %.

Od začiatku tohto roka najnižšie mzdy vzrástli o 3 % na 317 eur

Trojpercentný nárast najnižších miezd kopíruje mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku v roku 2009. Na takomto tohtoročnom raste minimálnej mzdy sa v minulom roku dohodli lídri koaličných strán napriek nesúhlasu zamestnávateľov a skôr nesúhlasnému stanovisku predstaviteľov samospráv.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Mihál