Ministerstvo bude ambulancie a nemocnice hodnotiť po novom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica_operácia_pacienti
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) chce mať lepší prehľad o úrovni poskytovanej zdravotnej starostlivosti nemocníc a ambulancií.

Vypracovalo preto nový zoznam so 46 indikátormi kvality a zaviedlo ich diferencovanejšie hodnotenie. Nariadenie schválila v stredu vláda.

Ako uvádza rezort, jeho zámerom bolo aktualizovať indikátory kvality tak, aby sa sledovali aj v ďalších medicínskych odboroch, v ktorých neboli doposiaľ ustanovené.

„Preferovali sa indikátory kvality pre jednoduché a časté výkony, ktoré sa vykonávajú vo veľkých počtoch. Ekonomické indikátory na hodnotenie efektívnosti využitia zdrojov ostávajú zachované aj v navrhovanej právnej úprave,“ konštatuje MZ.

Do skupiny indikátorov na hodnotenie zdravotnej starostlivosti sa pridávajú tri: úmrtnosť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), podiel prekladov na JIS a úmrtnosť na lôžkovom oddelení po preklade z JIS. „Uvedené indikátory napomôžu lepšie sledovanie úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti z pohľadu výsledkov zdravotnej starostlivosti,“ uvádza ministerstvo.

U poskytovateľov sa hodnotia indikátory v oblastiach ako účinnosť a primeranosť zdravotnej starostlivosti, výsledky zdravotnej starostlivosti a vnímanie starostlivosti pacientom.

MZ zároveň rozšírilo hodnotenie indikátorov z troch úrovní na päť tak, aby posudzovanie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zo strany zdravotných poisťovní i pacientov bolo diferencovanejšie a presnejšie. Aktuálne hodnotenie pozostáva z troch úrovní, pričom za štandardnú sa považovala stredná hodnota. Tá sa však v praxi podľa MZ ukázala ako príliš široká, spadalo do nej 98 až 99 % hodnotení indikátorov. Rezort sa preto rozhodol na stransparentnenie hodnotenia zaviesť ďalšie dve úrovne.

Novelizované nariadenie, ktorým sa vydávajú indikátory kvality na hodnotenie poskytovania zdravotnej starostlivosti nadobudne účinnosť 1. apríla tohto roka.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR