Miškov si vie predstaviť predaj celého podielu v Telekome

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miškov
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 19. januára (WEBNOVINY) – Minister hospodárstva Juraj Miškov si vie predstaviť predaj celého podielu spoločnosti Slovak Telekom. Štát drží v telekomunikačnej spoločnosti prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR (MH) 34-percentný podiel a prostredníctvom Fondu národného majetku SR (FNM) 15-percentný podiel. „Vieme si predstaviť ako ministerstvo hospodárstva, že by mohol byť 34-percentný podiel, ktorý má štát v telekome cez ministerstvo hospodárstva, odštátnený,“ uviedol po stredajšom rokovaní minister hospodárstva Juraj Miškov.

Aj Fond národného majetku (FNM) považuje predaj svojho 15-percentného podielu v spoločnosti Slovak Telekom za rozumný. „Predaj podielu v spoločnosti z pohľadu FNM predstavuje maximálne racionálnu alternatívu. S ohľadom na vývoj na telekomunikačných trhoch vo všeobecnosti sa nedá očakávať ďalší rast hodnoty podielu štátu a FNM v spoločnosti. Takisto je nepravdepodobný pozitívny vývoj ziskovosti a teda očakávaných dividend. FNM spolu s MH nemajú ako minoritní akcionári podľa základných dokumentov spoločnosti reálny dosah na smerovanie spoločnosti,“ uviedol fond v správe, ktorú ministri na svojom stredajšom rokovaní vzali na vedomie. Podľa fondu by bolo pre štát najvýhodnejšie predať akcie, ktoré vlastní v Slovak Telekome fond, prostredníctvom kapitálového trhu.

Možná privatizácia akcií spoločnosti Slovak Telekom by mala byť podľa Miškova ešte potvrdená analýzou ekonomickej výhodnosti. „V analýze by sa dalo porovnať poberanie dividend v kontexte vývoja telekomunikačného trhu. Možno by sa ukázalo, že je výhodnejšie pre štát tieto akcie predať, a že tým získa viac, akoby poberal v budúcnosti dividendy. Ale to by mala ukázať analýza ekonomickej výhodnosti, na ktorej sme sa na vláde dohodli,“ povedal Miškov. Podľa neho analýza ekonomickej výhodnosti by mala byť hotová do konca februára. Ako by mohol vyzerať predaj akcií spoločnosti Slovak Telekom zatiaľ minister nevedel povedať. „V prípade, že dôjde k politickému rozhodnutiu, k odpredaju tohto štátneho podielu tak bude vypracovaný ďalší materiál, ktorý bude analyzovať možnosti odštátnenia,“ dodal Miškov.

Vládny kabinet prerokoval v stredu možnosti privatizácie podnikov, v ktorých ma štát podiely. Ministri vzali na vedomie tak materiál FNM ako aj materiál MH, v ktorých im inštitúcie predstavili fungovanie spoločností s majetkovou účasťou štátu vrátane návrhu na ich možnú privatizáciu. Materiály majú zatiaľ iba informatívny charakter a diskusia o možnej privatizácii by tak mala pokračovať počas najbližších mesiacov. „Nebolo prijaté žiadne rozhodnutie či privatizovať alebo neprivatizovať,“ zdôraznil Miškov. „Tieto správy vláda zobrala na vedomie, to je všetko. Nerozhoduje o privatizácii na základe toho, neuzatvára privatizáciu, je to správa, v akom stave sú podniky, kde má účasť štát,“ dodala na tlačovej besede po rokovaní vlády premiérka Iveta Radičová.

Podľa premiérky vláda SR nebude nikdy privatizovať strategické podniky. „Zároveň chcem podčiarknuť, že sa bude uvažovať o tomto nástroji, len v situáciách, ako sú presne zadefinované v programovom vyhlásení vlády. Otázka vstupu investora sa dotýka podnikov a firiem, ktoré sú dlhodobo v obrovských dlhoch. Nie je pravdou, že táto vláda bude privatizovať strategické podniky a podniky, ktoré vytvárajú zisk a sú úspešné,“ povedala Radičová.

Najsilnejšia opozičná strana Smer-SD považuje výpredaj najcennejšieho majetku za nezmysel. “Úplný nezmysel je predať teplárne, ktoré prinášajú zisk. Akonáhle ich sprivatizujú ceny tepla pôjdu okamžite hore. Odmietame predaj strategického majetku a takého majetku, ktorý prináša štátu peniaze,“ reagoval predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Fond národného majetku navrhoval vo svoje správe predaj viacerých spoločností, v ktorých má podiely. Vláda by mala podľa fondu predať šesť najväčších teplárenských spoločností, podiely v sedemnástich firmách Slovenskej autobusovej dopravy, Burzu cenných papierov v Bratislave, podnik DMD Group, a.s. Trenčín, spomínaný podiel vo firme Slovak Telekom, podiely v kúpeľoch Sliač a Bardejov a firmu Poliklinika Tehelná, a.s. Bratislava.

Fond navrhuje predaj 100-percentného podielu teplárenských spoločností v Trnave, Žiline, Košiciach, Martine, Bratislave a vo Zvolene formou súťaže s medzinárodnou účasťou. „Tento spôsob predaja pri stanovení ceny ako hlavného kritéria znamená maximalizáciu ceny a zvýšenie kvantity a kvality potenciálnych investorov. V prípade predaja 100 % akcií to pre štát znamená maximálny výnos z predaja akcií, možnosť vybrať strategického investora, ktorý bude mať optimálne podmienky pre riadenie spoločnosti a plnú zodpovednosť za jej rozvoj,“ uviedol fond vo svojej správe.

Ako a či sa teplárenské spoločnosti budú privatizovať sa podľa ministra Miškova rozhodne na základe analýz. „Všetko ukáže analýza ekonomickej výhodnosti. Pokiaľ analýza ukáže, že je pre štát výhodnejšie odštátnenie týchto spoločností, tak ja si myslím, že by malo byť našou povinnosťou konať, a to znamená pristúpiť k odštátneniu týchto spoločností. Možný je akýkoľvek scenár privatizácie. Priamy predaj, prevod nejakého podielu na komunál. Ale o tom by rozhodla následná analýza po analýze ekonomickej výhodnosti,“ dodal Miškov.

V spoločnostiach Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) má Fond národného majetku len minoritné podiely. „Postavenie FNM v spoločnostiach SAD ako minoritného akcionára znamená de facto vykonávať len určité kontrolné právomoci bez reálneho vplyvu na ich chod, hospodárenie a vyplácanie dividend,“ uviedol fond, ktorý preto navrhuje vláde odpredať tieto podiely prostredníctvom obchodnej verejnej súťaže s medzinárodnou účasťou.

FNM takisto navrhuje predať vo výberovom konaní svoj takmer 76-percentný podiel v spoločnosti Burza cenných papierov v Bratislave, a.s., 100-percentný podiel vo firme DMD Group, a.s., 67-percentný podiel v podniku Kúpele Sliač, a.s., 100-percentný podiel v spoločnosti Poliklinika Tehelná, a.s. a 0,08-percentný podiel vo firme Bardejovské kúpele, a.s.

Fond národného majetku vo svojej správe z viacerých dôvodov nenavrhol spôsob naloženia s majetkom v spoločnostiach Letisko M. R. Štefánika – Aiport Bratislava, a.s., vo vodárenských spoločnostiach, či vo firmách s charakterom prirodzeného monopolu, medzi ktoré zaradil distribučné spoločnosti, Slovenské elektrárne, Slovenský plynárenský priemysel a Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu.

Ministerstvo hospodárstva zatiaľ o privatizácii svojich 100-percentných podielov, ktoré vlastní v Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s. (JAVYS) a v Transpetrole, a.s., neuvažuje. „Som presvedčený, že ani JAVYS ani Transpetrol nie sú spoločnosti, ktoré by mali byť privatizované,“ konštatoval po stredajšom rokovaní Miškov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováJuraj MiškovRobert Fico
Firmy a inštitúcie FNM Fond národného majetku SRVláda SR