Moody's potvrdila rating USA na najvyššom stupni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Usa
Foto: SITA/AP

NEW YORK 3. augusta (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s potvrdila rating USA na najvyššom stupni Aaa. Svoje utorkové rozhodnutie odôvodnila tým, že krajina zvýšila svoj strop pre štátny dlh, čim sa vyhla situácii, v ktorej by nemohla plniť všetky svoje záväzky.

Ratingu však agentúra pridelila negatívny výhľad, čo znamená, že jeho zhoršenie je v najbližších 12 až 18 mesiacoch stále možné. „Dnešná (utorňajšia, pozn. red.) dohoda je prvým krokom smerom k dosiahnutiu dlhodobej fškálnej konsolidácie,“ uviedla agentúra vo vyhlásení.

Ratingová agentúra Fitch v utorok nevylúčila, že ratingu USA nepridelí negatívny výhľad. David Riley z agentúry Fitch povedal, že dohoda republikánov a demokratov o štátnom dlhu je pozitívnym krokom, ale „nebude dostatočným na stabilizáciu úrovne verejného dlhu„.

Dohoda republikánov a demokratov ráta v prvej etape so škrtmi vo výdavkoch v sume 917 mld. USD a s tým, že výbor Kongresu do konca roka odporučí ďalšie škrty v objeme 1,5 bil. USD. „Hoci výbor Kongresu sa dohodne na opatreniach na redukciu deficitu o 1,5 bil. USD, v najbližších rokoch pravdepodobne bude potrebné urobiť viac,“ povedal Riley.

Čínska ratingová agentúra zhoršila hodnotenie USA

Čínska ratingová agentúra Dagong Global Credit Rating Co v stredu znížila rating USA z úrovne A+ na stupeň A. Tento krok pravdepodobne neovplyvní sadzby, za ktoré si USA na finančných trhoch požičiava peniaze, odzrkadľuje však pesimizmus, ktorý zo situácie v USA vznikol.

Americký prezident Barack Obama podpísal zákon o zvýšení dlhového stropu v krajine, ktorý len na poslednú chvíľu odvrátil platobnú neschopnosť USA. Dohoda však podľa ratingovej agentúry Dagong stále nič nemení na situácii, že dlh krajiny rastie rýchlejšie ako jej hospodárstvo a rozpočtové príjmy. Táto agentúra je mimo Číny pomerne neznáma, Dagong však dúfa, že bude konkurovať renomovaným agentúram Moody’s, Standard & Poor’s a Fitch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama