Na jeseň sa začína boj o budúce eurofondy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. septembra (WEBNOVINY) – Na jeseň začnú rokovania o eurofondoch, ktoré bude mať Slovensko k dispozícii po roku 2014. Ako uviedol po stretnutí s eurokomisárom pre regionálnu politiku Johannesom Hahnom minister dopravy Ján Figeľ, na roky 2014 až 2020 by mohlo Slovensko dostať z eurofondov približne rovnakú čiastku, akú má určenú na roky 2007 až 2013, čo predstavuje vyše 11 mld. eur.

“Od októbra, kedy čakáme predloženie konkrétnych návrhov Európskou komisiou, začneme rokovania. Chceme, aby účasť Slovenskej politiky na kohéznej politike bola minimálne na dnešnej úrovni z hľadiska intenzity a objemu,“ povedal na sobotňajšej tlačovej besede Figeľ.

Komisia v júni predložila návrh rozpočtu štrukturálnych fondov. Slovensko by si mohlo udržať ten istý objem finančných prostriedkov,“ doplnil Hahn. Slovensko by malo podľa ministra Figeľa v rámci budúceho referenčného rámca znížiť počet operačných programov, ktorých je v súčasnosti jedenásť.

Slovensko vyčerpalo len 20 percent prostriedkov

“Budeme rokovať s Európskou komisiou tak, aby tá budúca kohézna politika bola efektívna a zameraná viac na podporu skutočných priorít. Myslím si, že potrebujeme menej priorít a viac skutočných priorít,“ dodal Figeľ, podľa ktorého jednou z priorít by mala byť oblasť dopravnej infraštruktúry. Podľa eurokomisára Hahna by sa mali krajiny EÚ v budúcnosti zamerať v rámci kohéznej politiky viac aj na podporu malých a stredných podnikov. Podľa ministra Figeľa do budúcnosti je veľmi potrebné znížiť byrokraciu pri čerpaní eurofondov.

Miera čerpania prostriedkov Európskej únie za viac ako rok vzrástla dvojnásobne, stále je však nízka. Slovensko využilo z eurofondov ku koncu júla tohto roka 2,2 mld. eur, čo je 19,14 % z celkovej sumy vo výške 11,498 mld. eur, ktorú môže získať v terajšom sedemročnom období 2007 až 2013.

Ako informovalo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, v porovnaní so stavom ku koncu júna minulého roka, keď úroveň čerpania štrukturálnych fondov dosahovala 8,39 %, sa ich využívanie zvýšilo o 10,75-percentuálneho bodu. “Na konci tohto roka by mohlo Slovensko dosiahnuť pri dobrom tempe 70-percentnú úroveň kontraktovania, to znamená zazmluvnenia všetkých prostriedkov,“ konštatoval v sobotu Figeľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ