Na kolektory a kotly rozdal štát už 3,9 mil. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Máme prvú solárne vykurovanú väznicu
Ústav na výkon trestu v Želiezovciach (okr. Levice) oddnes vykuruje slnko. Inštalácia slnečných kolektorov stála vyše trištvrte milióna eur, pričom takmer celý projekt bol hradený z nenávratného finančného príspevku z Nórskeho finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Každý rok by tak mala väznica na výrobe tepla ušetriť vyše 65 tisíc eur. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 18. marca (WEBNOVINY) – Na kúpu slnečných kolektorov a kotlov na biomasu rozdal domácnostiam štát už 3,9 mil. eur. Ako informovala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), štátne dotácie na inštaláciu kotlov a kolektorov boli doteraz schválené 4 115 žiadateľom. Domácnosti sa najviac zaujímali o dotáciu na solárne kolektory. „Dotácia už bola schválená 3 287 rodinným domom, ktoré si nechali inštalovať slnečné kolektory. Na schválenie žiadosti čaká ďalších vyše 350 domácností,“ uviedla riaditeľka odboru komunikácie SIEA Katarína Antalová.

V tomto roku vyčlenilo Ministerstvo hospodárstva SR na dotácie v rámci programu vyššieho využitia obnoviteľných zdrojov energie takmer 2,7 mil. eur. Agentúra však zatiaľ dotácie žiadateľom neposkytuje, keďže ešte nie je schválený zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu hospodárstva. „Nové žiadosti budú posudzované podľa pripravovaného zákona. Agentúra naďalej prijíma žiadosti,“ dodala Antalová. Zákon by mal byť účinný od mája tohto roka. Od začiatku tohto roka ku koncu februára evidovala Slovenská inovačná a energetická agentúra 554 nových žiadostí o dotácie na kotly na biomasu a slnečné kolektory s požadovanou sumou vyše 500 tisíc eur.

O dotovanie kotlov majú záujem predovšetkým obyvatelia stredoslovenského regiónu. „Štátnu podporu na inštaláciu kotlov na biomasu už získalo vyše 800 rodinných domov, ďalších vyše 200 čaká na schválenie žiadosti. Takmer dve tretiny z týchto žiadostí sa týkajú kotlov na splyňovanie dreva, zvyšok tvoria väčšinou kotly na pelety,“ spresnila Antalová.

Slnečné kolektory väčšina domácnosti využíva na ohrev teplej vody. “Zhruba 11 percent inštalácií, najmä v novostavbách, má solárny systém určený aj na podporu vykurovania,“ konštatovala Antalová. Medzi regióny s najväčším počtom zaevidovaných inštalácií kolektorov patrí Banskobystrický, Trenčiansky a Žilinský kraj.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať