Každý Slovák by zaplatil za záchranu meny takmer 1900 eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NBS
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Možné náklady na záchranu eura na jedného obyvateľa Slovenska dosahujú v súčasnosti zhruba 1 851 eur.

Vyplýva to z analýzy Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS, ktorý vyčíslil tieto možné náklady zo záväzkov, garancií a expozície voči riziku z držania štátnych dlhopisov pochybnej kvality, ktoré vyplynuli zo snahy o riešenie dlhových problémov v Európe.

Celkový objem prisľúbených úverov, garancií a nakúpených dlhopisov na jedného Slováka v súčasnosti dosahuje spomínaných 1 851 eur, pričom z existujúcich záchranných mechanizmov boli doteraz podľa inštitútu poskytnuté úvery a nakúpené dlhopisy v celkovej výške 350 eur na jedného Slováka. „Pre porovnanie daň z príjmu fyzických osôb prepočítaná na jedného obyvateľa je 321 eur,“ uvádza INESS vo zverejnenej analýze.

Najväčší podiel na možných nákladoch obyvateľov Slovenska predstavujú garancie v rámci Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), teda tzv. dočasného eurovalu, v rámci ktorého predstavujú dohodnuté garancie na jedného obyvateľa 1 422 eur. Náklady z nákupu dlhopisov problematických krajín Európskou centrálnou bankou (ECB) vyčíslil INESS na 272 eur.

Počas hektických dvoch rokov sa podľa inštitútu uskutočnilo množstvo krízových summitov s cieľom riešiť akútne problémy eurozóny a zachrániť euro, pričom bolo vytvorených viacero nových záchranných mechanizmov, úverových rámcov a nových politík Európskej centrálnej banky. „Prehľad v nich už nemajú ani mnohí politici, nieto ešte obyvatelia, ktorých záujmy majú reprezentovať,“ dodáva INESS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia