Nálada v ekonomike je najhoršia za posledné tri roky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Automobil
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 27. decembra (WEBNOVINY) – Nálada v slovenskej ekonomike je na tom najhoršie za posledné tri roky.

Potvrdil to decembrový prieskum Štatistického úradu SR, podľa ktorého trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu v poslednom mesiaci tohto roka medzimesačne klesol o ďalšie dva body na úroveň 81,8 bodu. To je jeho najnižšia hodnota od decembra 2009.

„Do výsledku sa premietol negatívny vývoj z predchádzajúcich dvoch období, ako aj pokles dôvery u spotrebiteľov v aktuálnom prieskume,“ konštatujú štatistici. Hodnota indikátora je tak medziročne nižšia o 7,3 bodu a za dlhodobým priemerom zaostáva už o 15,8 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa pritom v decembri zvýšil o 5,7 bodu na záporných 10 bodov. Vývoj indikátora ovplyvnil hlavne očakávaný rast priemyselnej produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch. Indikátor dôvery v stavebníctve naďalej klesá. Jeho hodnota sa v dôsledku ďalšieho zhoršenia vyhliadok zamestnanosti znížila oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,5 bodu na záporných 57 bodov, čím sa prehĺbilo aj zaostávanie za dlhodobým priemerom.

Indikátor dôvery v obchode klesol v decembri v porovnaní s novembrom len mierne o 0,3 bodu na 5,7 bodu, a to vplyvom pesimistickejších hodnotení vývoja podnikateľskej situácie za posledné tri mesiace. Indikátor dôvery v službách v decembri vzrástol, jeho hodnota sa v porovnaní s novembrom zvýšila o 1,3 bodu na 13 bodov. Vývoj indikátora ovplyvnilo najmä pozitívnejšie hodnotenie podnikateľskej situácie.

Zlepšenie spotrebiteľskej atmosféry v novembri 2012 bolo podľa štatistikov dočasné. V decembri sa indikátor spotrebiteľskej dôvery oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil o 5,8 bodu na mínus 38,9 bodu. Aktuálny výsledok bol priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka, zvýraznilo sa však zaostávanie za dlhodobým priemerom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať