NBS mierne navýšila prognózu rastu na 3,2 %

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
NBS
Foto: Ilustračné, SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Národná banka Slovenska (NBS) sa pozerá na vývoj slovenskej ekonomiky optimistickejšie ako v závere vlaňajška. V aktuálnych prognózach, ktoré zverejnila v utorok, totiž navýšila odhad tohtoročného hospodárskeho rastu z 3,1 % na 3,2 %. Rovnako mierne optimistickejší, ako pred štvrťrokom, má aj výhľad na rok 2011. Kým v poslednej prognóze predpokladala rast hrubého domáceho produktu o 4,3 %, v aktuálnej predikcii je to už 4,4 %. Centrálna banka tak očakáva lepší ekonomický vývoj ako ministerstvo financií, ktoré v aktuálnej prognóze z februára tohto roku predikuje tohtoročný hospodársky rast na úrovni 2,8 %.

„V roku 2010 sa očakáva rast všetkých zložiek hrubého domáceho produktu. V porovnaní s decembrovou predikciou došlo len k miernemu prehodnoteniu rastu ekonomiky SR vplyvom priaznivejšieho vývoja tak domáceho ako aj zahraničného dopytu,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii guvernér centrálnej banky Jozef Makúch. Ako dodal, podobne ako v predchádzajúcej predikcii sa očakáva aj v roku 2010 pretrvávanie nepriaznivej situácie na trhu práce, pričom mierne oživenie banka očakáva až ku koncu roka.

V roku 2011 centrálna banka očakáva pokračovanie oživovania zahraničného dopytu, pričom nárast produkcie by sa mal postupne premietať aj do priaznivejšieho vývoja na trhu práce. Investičná aktivita by v roku 2011 mala mierne vzrásť, k čomu by mali prispieť aj investície do infraštruktúry formou PPP projektov. V aktuálnej prognóze prvýkrát Národná banka Slovenska prognózovala aj vývoj v roku 2012, pre ktorý očakáva mierne spomalenie hospodárskeho rastu na 4,2 %.

Podľa aktuálnych prognóz tak centrálna banka s opätovným prepadom hospodárstva, o ktorom sa ako o ďalšom možnom vývoji hovorilo v predchádzajúcich mesiacoch, nepočíta. „Vývoj v tvare ‚dvojitého W‘ naozaj nepredpokladáme a pripúšťať by sme ho mohli len ako veľmi málo pravdepodobný variant, keby predpoklady, z ktorých vychádzajú prognózy, sa absolútne nenaplnili, čo myslím si, že nie je reálne,“ konštatoval guvernér Národnej banky Slovenska Makúch.

Centrálna banka zároveň pre rok 2010 predpokladá pomalšiu infláciu, ako očakávala v decembri minulého roka. Podľa aktuálnej prognózy by mala harmonizovaná inflácia dosiahnuť 0,7 % oproti predchádzajúcemu predpokladu 1,2 %. Pre rok 2011 odhad inflácie zmiernila len o 0,1 percentuálneho bodu na 2,4 %. Zamestnanosť by mala v tomto roku podľa očakávaní centrálnej banky ešte klesnúť o 1,3 %, v roku 2011 by sa však mala vrátiť k miernemu rastu na úrovni 0,4 %.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Makúch
Firmy a inštitúcie NBS Národná banka Slovenska