Nemci dúfajú v zmiernenie podmienok pre veterné elektrárne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veterná elektráreň

BRATISLAVA 20. januára (WEBNOVINY) – Nemecká spoločnosť Green Answers plánuje stavať na Slovensku veterné elektrárne aj napriek nastaveným podmienkam zo strany Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s. Tá ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy zastavila do konca tohto roka vydávanie kladných stanovísk pre výstavbu veterných a slnečných elektrární. „Aj napriek náročným podmienkam, ktoré v súčasnosti panujú pri využívaní veternej energie, sme presvedčení, že výroba energie prostredníctvom veternej energie sa v budúcnosti presadí aj na Slovensku, rovnako ako je tomu v okolitých štátoch,“ uviedol pre agentúru SITA konateľ slovenskej dcérskej spoločnosti Green Answer SK Reinhard Vöhringer.

Ako pre agentúru SITA potvrdil hovorca Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Igor Gallo, stále platí, že prenosová sústava sa možno vráti k vydávaniu kladných stanovísk potrebných pre vydanie osvedčenia od Ministerstva hospodárstva SR, až po vyhodnotení skúseností z reálneho vplyvu všetkých druhov obnoviteľných zdrojov elektriny na elektrizačnú sústavu. Slovenská elektrizačná prenosová sústava plánuje vyhodnotiť situáciu začiatkom budúceho roka. Do konca tohto roka tak neplánuje vydať žiadnemu investorovi kladné stanovisko pre výstavbu veternej či slnečnej elektrárne. Tieto elektrárne považuje prenosová sústava za nestabilné zdroje s veľkou fluktuáciou výroby. Preto ich už dávnejšie zaradila medzi tzv. nepredikovateľné obnoviteľné zdroje elektriny.

Nemecká spoločnosť Green Answers plánuje postaviť veterné parky pri Komárne. Firma chce v katastrálnom území obcí Zlatná na Ostrove a Čalovec postaviť celkovo 21 až 29 veterných elektrární, podľa toho, aký variant napokon bude investor realizovať. “Plánovaná kapacita veterných parkov je pri obci Zlatná na Ostrove 48 megawattov a pri obci Čalovec 15 megawattov,“ dodal Vöhringer. Výstavba veterných elektrární by si mala vyžiadať približne 70 až 90 mil. eur.

Veterné elektrárne by sa mali rozprestierať na ploche 23 až 33 hektárov. “V minulom roku sme si nechali vyhotoviť dve environmentálne štúdie, ktoré detailne skúmajú a vyhodnocujú ekologické vplyvy plánovaných veterných parkov. Pred Vianocami sme tieto štúdie predložili ministerstvu životného prostredia na posúdenie. Po ukončení stavebných povoľovacích procesov môžu byť parky uvedené do prevádzky už na konci roku 2012,“ spresnil plány spoločnosti Vöhringer.

Spoločnosť Green Answer SK, s.r.o. vznikla podľa výpisu z Obchodného registra SR na Slovensku v roku 2009. Patrí spoločnosti Green Answers GmbH so sídlom v Nemecku. Spoločnosť Green Answers GmbH vznikla v roku 2008. Firma sa zaoberá projektovaním, financovaním a prevádzkou zariadení pre výrobu energie z obnoviteľných zdrojov. Spoločnosť pôsobí okrem Nemecka a Slovenska aj v Poľsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor Gallo