Nemecko schválilo rozšírenie eurovalu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bundestag
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. septembra (WEBNOVINY) – Dolná komora nemeckého parlamentu (Bundestag) vo štvrtok podľa očakávania schválila posilnenie záchranného mechanizmu eurozóny. Podľa internetového portálu ORF za návrh vládneho zákona hlasovalo 523 poslancov, proti bolo 85, traja zákonodarcovia sa hlasovania zdržali. Okrem konzervatívneho bloku kancelárky Merkelovej a menších koaličných liberálov zákon podporili aj opoziční sociálni demokrati a Zelení. Zákon z dielne vládneho kabinetu kancelárky Angely Merkelovej predpokladá zvýšenie garancií Berlína v rámci záchranného mechanizmu eurozóny na 211 mld. eur zo súčasných 123 mld. eur.

Zákon by prešiel aj bez opozície

Zmeny podporilo 315 poslancov vládnej koalície, čo znamená, že legislatíva by v parlamente prešla aj bez hlasov opozície. Na dosiahnutie tzv. „kancelárskej väčšiny“ potrebovala koalícia 311 poslancov. Znamenalo to, že pokiaľ malo rozšírenie eurovalu prejsť bez opozície, mohlo ho odmietnuť, alebo zdržať sa hlasovania 19 vládnych poslancov. Bundestag bude vo štvrtok hlasovať aj o posilnení účasti parlamentu pri rozhodovaní o budúcej pomoci zadlženým krajinám. V prospech silnejšej spolurozhodovanej právomoci zákonodarného zboru rozhodol tento mesiac nemecký ústavný súd.

Spolková rada (Bundesrat) bude o zmenách Európskeho fondu finančnej stability hlasovať v piatokkde sa však schválenie považuje za formalitu.

Schvaľovanie eurovalu

Zo sedemnástich členských štátov eurozóny už rozšírenie EFSF schválilo trinásť krajín. Sú nimi Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Belgicko, Luxembursko, Grécko, Írsko, Slovinsko, Portugalsko, Fínsko, Cyprus a Estónsko.

Eozšírenie EFSF má schváliť ešte štvorica krajín: Holandsko, Malta, Rakúsko (v piatok) a Slovensko.

EK očakáva zavŕšenie ratifikácie do polovice októbra

Európska komisia vo štvrtok privítala výsledok hlasovania o posilnení záchranného mechanizmu eurozóny v nemeckom parlamente a vyjadrila presvedčenie, že navýšenie a nové kompetencie Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) ratifikujú do polovice októbra všetky členské štáty eurozóny.

Lídri eurozóny sa na júlovom summite dohodli na tom, že EFSF za určitých podmienok poskytnú dodatočné právomoci vrátane prípadného podieľania sa na rekapitalizácii bánk, ďalej možnosť nakupovať vládne dlhopisy a poskytovať preventívne úverové linky členským krajinám eurozóny. Po tom ako zmeny v eurovale schvália všetky členské krajiny eurozóny, EFSF v prípade nutnosti nahradí Európsku centrálnu banku (ECB) pri nákupoch vládnych dlhopisov problémových krajín menovej únie. Fond to však bude môcť robiť iba v prípade, ak na to dostane zelenú od ECB, keď by banka vyhlásila mimoriadnu situáciu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia