Nemocnice dlhovali Sociálnej poisťovni takmer 50 miliónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sociálna poisťovňa
sociálna poisťovňa Foto: SITA

BRATISLAVA 22. februára (WEBNOVINY) – Zdravotnícke zariadenia dlhovali na konci uplynulého roka Sociálnej poisťovni (SP) 48,7 milióna eur.

Oproti novembru 2012 sa objem pohľadávok voči nemocniciam znížil o 6,8 milióna eur. V medziročnom porovnaní dlhy na neuhradenom poistnom však vzrástli o 29,9 milióna eur. Vyplýva to z informácií o vývoji pohľadávok SP, ktorá bola odoslaná na rokovanie vlády.

Dlhy na poistnom eviduje Sociálna poisťovňa k 31. decembru uplynulého roka u 21 nemocníc. Šesť z nich je v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ), zvyšných pätnásť je transformovaných.

Na celkovom objeme pohľadávok sa sumou 25,8 milióna eur podieľali zdravotnícke zariadenia MZ. Ich dlhy medzimesačne poklesli takmer o 7,4 milióna eur. K zníženiu objemu prispeli úhrady v celkovej výške 10,4 mil. eur v decembri 2012 za päť štátnych zdravotníckych zariadení, o čom rozhodla vláda. Nárast dlhov zaznamenala Sociálna poisťovňa len pri jednom rezortnom zdravotníckom zariadení, a to Detskej ozdravovni Kremnické Bane.

Zvyšnú čiastku takmer 22,9 milióna eur dlhujú transformované nemocnice. Pohľadávky voči nim sa od konca novembra do konca decembra 2012 zvýšili o 514,7 tisíc eur. Podiel na tomto náraste má 11 transformovaných zdravotníckych zariadení.

Konkrétne Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, NsP v Považskej Bystrici, v Dunajskej Strede, v Myjave, Ilave, Revúcej, Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš, Mestská nemocnica Prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce, Dolnooravská nemocnica s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého Dolný Kubín, Všeobecná nemocnica s poliklinikou, n.o., Veľký Krtíš a Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa