Nemocnice dlhujú Sociálnej poisťovni 43 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sociálna poisťovňa
sociálna poisťovňa Foto: SITA

BRATISLAVA 4. septembra (WEBNOVINY) – Pohľadávky Sociálnej poisťovne (SP) voči sledovaným zdravotníckym zariadeniam stúpli od konca minulého roka do 31. júla toho roka o 24,6 mil. eur.

Za prvých sedem mesiacov 2012 tak zdravotnícke zariadenia dlhovali na neuhradenom poistnom viac ako 43,4 milióna eur, kým v decembri 2011 to bolo 18,8 mil. eur.

Dlh nemocníc od začiatku roka narastá v rozpätí od dvoch mil. do piatich mil. eur mesačne. Najväčší vzostup o spomínaných päť mil. eur zaznamenala Sociálna poisťovňa za posledné dva hodnotené mesiace.

Spomedzi 27 zdravotníckych zariadení, ktoré si neplnia odvodové povinnosti, je desať v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva a zvyšných 17 je transformovaných. Pohľadávky voči nemocniciam, ktoré patria pod rezort zdravotníctva, boli podľa údajov Sociálnej poisťovne ku koncu júla toho roka 23,3 mil. eur. Transformované nemocnice dlhovali SP ku koncu júla 20,1 milióna eur.

„Vymáhanie pohľadávok sa riadi zákonom o sociálnom poistení a týka sa aj zdravotníckych zariadení. Sociálna poisťovňa vedie s dlžníkmi dialóg a usiluje sa dospieť k dohodám o úhrade dlžného poistného, vrátane možnosti splátkových kalendárov,“ uviedla Jana Ďuriačová z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa