Nezamestnanosť vo Francúzsku vzrastie, kúpna sila poľaví

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eiffelova veza
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 22. marca (WEBNOVINY) – Miera nezamestnanosti vo Francúzsku vzrastie v druhom kvartáli tohto roka na 15-ročné maximum.

Prispeje k tomu stagnácia francúzskej ekonomiky, ktorá je druhou najväčšou v eurozóne. Informoval o tom francúzsky štatistický úrad INSEE.

Miera nezamestnanosti v prvom kvartáli tohto roka dosiahne úroveň 10,8 % a v druhom kvartáli to bude 11 %, čo je najvyššia úroveň od štvrtého kvartálu 1997, predpokladá štatistický úrad.

„Očakávame, že impulz na zotavenie príde zo zahraničia, pretože domáce ťahúne rastu, predovšetkým kúpna sila domácností, sa zastavia,“ povedal Jean-François Ouvrard, analytik INSEE.

INSEE revidoval svoju prognózu 0,1-percentného rastu francúzskej ekonomiky v prvom kvartáli smerom nadol. Aktuálny odhad počíta s tým, že ekonomika krajiny bude v sledovanom období stagnovať.

Francúzska ekonomika by dokonca mohla opäť upadnúť do recesie, keďže v poslednom kvartáli minulého roka sa francúzske hospodárstvo zmenšilo o 0,3 %. Podľa technickej definície upadne ekonomika do recesie vtedy, keď klesá dva štvrťroky po sebe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať