Nie sme garážová firma, tvrdí spoločník Nitra Invest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Interblue Group
emisie

NITRA 14. apríla (WEBNOVINY) – Cyperský spoločník Nitra Investu TPE Holding I. nie je žiadna garážová firma. Tvrdí to predseda správnej rady WBA Holding Martin Hantabál vo svojom vyhlásení, ktoré zaslal tlačovej agentúre SITA.

„Nás, ako partnerov minoritného spoločníka v spoločnosti Nitra Invest nevýslovne mrzí, že sme zaťahovaní do politického boja pána Fica verzus pán Mikloš, pán Dzurinda, pani Radičová a ostatní v médiách spomenutí,“ vyhlásil.

Kategoricky vylučuje, že TPE Holding I. je „garážovou firmou SDKÚ“, či niektorého z jej predstaviteľov. Podľa jeho slov to je štandardný podnikateľský subjekt vlastnený súkromným investičným fondom, legálne pôsobiaci na území EÚ, ktorého finančné výkazy sú auditované v súlade s platnou legislatívou.

„Pre tento model podnikania je Cyprus optimálnou voľbou“

Keďže spoločnosť nechce byť súčasťou politického boja, navrhla Ondrejovi Ščurkovi, aby využil opciu a spätne odkúpil svoju 20-percentnú investíciu v Nitra Investe. Obchod Nitra Investu so štátom spoločnosť komentovať nebude, pretože nebol súčasťou stratégie pôsobenia TPE Holdingu I. v Nitra Investe. Vylučuje však, že by partnermi fondu boli alebo sú slovenské osobnosti z politiky. Partnermi fondu, a teda investormi, sú podľa informácií firmy výhradne osoby s domicilom mimo Slovenskej republiky. WBA Holding nie je majiteľom fondu, ale jeho partnerom.

„Zmyslom tejto entity je vstup a investovanie do projektov a ich následné opustenie po tom, ako sa projekty zhodnotia,“ vysvetlil činnosť spoločnosti Hantabál. Pre tento model podnikania je Cyprus optimálnou voľbou, pretože po splnení určitých podmienok tam platí oslobodenie od dane z príjmu pre príjmy definované ako „capital gain“.

„Je to reálny projekt“

Zjednodušene to znamená zisk, ktorý vznikne z nákupu podielu/akcií po jeho následnom predaji. „Nikto nepopiera, že TPE Holding I. je spoločnosť, založená v daňovo a legislatívne výhodnom prostredí. Nikto netvrdí, že zamestnáva štáb ľudí, to nie je jej účelom,“ hovorí Hantabál. Jediným akcionárom TPE Holding I. je súkromná investičná spoločnosť Tarrana – CEE Equity, ktorá investuje do privátneho sektora a realitných projektov.

„Je to reálny projekt, v ktorom iné spoločnosti z portfólia WBA Holdingu a partneri WBA Holdingu pôsobia ako manažérske spoločnosti, developeri, poradcovia a podobne, pričom samotné investičné rozhodnutia sú schvaľované mimo Slovenska,“ pokračuje Hantabál. Na stránke WBA Holdingu je popis mnohých projektov realizovaných WBA Holdingom – napríklad realitný projekt Nová Nitra, Panoráma Koliba, Kráľovské údolie či výstavba rekreačných objektov vo Veľkej Lomnici.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Daňový úrad KošiceNitra Invest