Nová východoeurópska diaľnica pôjde až do Grécka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Diaľnica
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

VARŠAVA 22. októbra (WEBNOVINY) – K projektu novej diaľnice, ktorá by mala prepojiť štáty na východnej hranici EÚ, sa v piatok na rokovaní v poľskom meste Lancut pripojilo aj Grécko, Bulharsko a Rumunsko. Diaľničný ťah, ktorý mal podľa pôvodných plánov viesť z Litvy do Maďarska, sa tak podľa všetkého predĺži až k Čiernemu moru a ďalej do Grécka. Projekt, ktorý je sčasti financovaný Európskou úniou, má byť hotový v roku 2020. Na Slovensku má tento diaľničný ťah prechádzať Prešovom a Košicami, a práve nedostatky cestného spojenia medzi týmito dvoma mestami boli jedným z úskalí v úvodnej fáze príprav projektu.

Grécko ochotu podieľať sa na projekte signalizovalo už dlhšie, otázna však bola účasť Rumunska a Bulharska, bez ktorých by predĺženie ťahu do Grécka nebolo možné. Podľa všetkého tak diaľničný ťah známy ako Via Carpatia bude končiť až v gréckom Solúne.

„Toto je hmatateľný dôkaz európskej integrácie,“ vyhlásil v piatok po rokovaní ministrov dopravy zúčastnených krajín v Lancute poľský minister pre infraštruktúru Cezary Grabarczyk.

SITA/AP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať