Novácke chemické závody sa pokute nevyhnú, sťažnosť zamietli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novácke chemické závody
Foto: nchz.sk
Kladivko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. decembra (WEBNOVINY) – Všeobecný súd EÚ zamietol žalobu zo strany firiem Novácke chemické závody (NCHZ) a 1. garantovaná proti Európskej komisii. Tá im pred vyše troma rokmi stanovila pokutu 19,6 mil. eur za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže EÚ.

Návrh na zrušenie alebo zníženie pokuty sa teda zamietol. Spoločnosti môžu podať odvolanie proti rozsudku na Súdny dvor. Informovala o tom Zuzana Trebulová z oddelenia pre Maďarsko, Českú republiku a Slovensko zo Súdneho dvoru Európskej únie.

Podľa správy Európskej komisie z júla 2009 slovenská chemická firma NCHZ a jej bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná mali zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami pokutu. Rozhodla vtedy o tom komisia, ktorá dokopy v ôsmich prípadoch udelila pokuty v sume 61,12 mil. eur.

Podľa komisie totiž mali v rokoch 2004 a 2007 pokutované spoločnosti stanoviť ceny a rozdeliť si trhy s práškovým acetylidom vápenatým, granulovaným acetylidom vápenatým a granulovaným horčíkom, ktoré sa využívajú najmä v oceliarskom priemysle, vo veľkej časti Európskeho hospodárskeho priestoru.

Pokuta bola rozhodnutím Európskej komisie udelená aj spoločnosti 1.garantovaná, ktorá však podľa jej vyjadrení nikdy nebola priamym účastníkom kartelu. Firma 1.garantovaná mala v čase trvania kartelu viac ako 70-percentný podiel na spoločnosti Novácke chemické závody, ktorá bola podľa záverov komisie priamym účastníkom kartelu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia