Novácku chemičku bude prevádzkovať spoločnosť Fortischem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novácke chemické závody
Novácke chemické závody Foto: nchz.sk

Oblasť pôsobenia podniku

Spoločnosť Novácke chemické závody, a.s. je dodávateľom chemických surovín pre široké spektrum priemyselných odvetví.

Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, k.s., prevádzkovala NCHZ v režime konkurzu viac než dva a pol roka. Produkciu chemických výrobkov zabezpečujú výrobné prevádzky troch závodov.

Hlavným predmetom podnikania spoločnosti je výroba a predaj výrobkov na báze výroby a spracovania chlóru, produkcie karbidu vápnika a technických plynov, výroby polyvinylchloridu (PVC) a produktov jeho spracovania.

Spoločnosť, v ktorej momentálne pracuje asi 1400 zamestnancov, exportuje svoje výrobky do viac ako 50 krajín celého sveta. Tržby podniku dosiahli v minulom roku okolo 180 mil. eur.

BRATISLAVA 2. augusta (WEBNOVINY) – Novácke chemické závody (NCHZ) bude na základe novej obchodnej stratégie prevádzkovať spoločnosť Fortischem, a.s.

„Fortischem neplánuje robiť zásadné personálne zmeny, ani zmeny v oblasti výroby,“ uviedla hovorkyňa závodov Anna Vojteková. Spoločnosť tak povedie doterajší manažment NCHZ.

Akcionárom firmy Fortischem je cyperská spoločnosť Zivic Limited, ktorá sídli v Savvides Center v Nikózii.

Nové opatrenie tak prišlo len deň po tom ako nový vlastník NCHZ, spoločnosť ViaChem Slovakia, prevzala závody s približne 1 400 zamestnancami.

Via Chem Slovakia získala novácku chemičku za 2,2 mil. eur na základe výsledkov druhého kola verejného ponukového konania na predaj podniku vlani v decembri.

Jej matka, česká Via Chem Group, vlastní aj podnik na výrobu syntetických živíc Spolchemie v Ústí nad Labem. Za skupinou podľa informácií českých médií stojí kontroverzný podnikateľ Petr Sisák, ktorému český súd vymeral podmienečný trest v prípade tunelovania skrachovanej První slezskej banky.

Novácka chemička sa dostala do problémov po tom, ako Európska komisia vlani rozhodla, že NCHZ, ako aj ich bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná budú musieť zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami pokutu 19,6 mil. eur.

Podľa komisie totiž v rokoch 2004 a 2007 stanovili ceny a rozdelili si trhy s práškovým acetylidom vápenatým, granulovaným acetylidom vápenatým a granulovaným horčíkom vo veľkej časti Európskeho hospodárskeho priestoru. Novácka firma podala po udelení pokuty návrh na konkurz, čomu súd vyhovel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia