NYT: Príklad SR ukazuje na skorumpované eurofondy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tender
nástenkový, Slota, Janušek, Štefanov

BRATISLAVA 10. novembra (WEBNOVINY) – Európske fondy boli už od svojho vzniku permanentne terčom podvodníkov – od nepoctivých farmárov až po skorumpovaných úradníkov. V čase krátenia európskeho rozpočtu sa však pozornosť Bruselu čoraz väčšmi sústreďuje na efektívnejšie nakladanie s prostriedkami EÚ, napísal v stredu denník New York Times (NYT). Noviny pritom vo svojej analýze problém ilustrujú na príklade Slovenska, kde sa v posledných rokoch objavili početné škandály súvisiace so zneužívaním eurofondov.

Autor článku Stephen Castle začína svoj komentár opisom prípadu z roku 2007, keď ministerstvo vypísalo verejnú súťaž v hodnote 120 miliónov eur, ktorú zverejnilo na neverejnom mieste. Kauza je na Slovensku známa aj ako „nástenkový tender“ a udiala sa v rezorte ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja pod vedením Mariana Janušeka. NYT sa venujú aj ďalšiemu zneužívaniu eurofondov v krajine, keď ministerstvo minulo 600 tisíc eur určených na vzdelávanie Rómov na dotáciu pre dve futbalové mužstvá. Denník pritom opisuje výlučne kauzy z obdobia vlády pod vedením premiéra Roberta Fica, jeho meno však v článku ani raz nespomína.

Podľa New York Times prípady, keď peniaze z eurofondov neputujú priamo na konkrétne projekty, ale najskôr do vreciek najrôznejších konzultantov, nie sú ojedinelé. Kritici tvrdia, že je to problém celej Európskej únie, predovšetkým pokiaľ ide o takzvané štrukturálne a kohézne fondy putujúce do zaostalejších regiónov EÚ.

Americký denník zaujal aj špeciálny slovenský termín pre zneužívanie verejných prostriedkov – tzv. tunelovanie. Slováci však podľa autora „čoskoro zistia, že peňazí, ktoré sa dajú vytunelovať, ubudlo“.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať