O Novácke chemické závody prejavili záujem dvaja kupci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novácke chemické závody
Novácke chemické závody Foto: nchz.sk

Novácka chemička sa dostala do problémov po tom, ako Európska komisia vlani rozhodla, že NCHZ, ako aj ich bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná, budú musieť zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami pokutu 19,6 mil. eur. Podľa komisie totiž v rokoch 2004 a 2007 stanovili ceny a rozdelili si trhy s práškovým acetylidom vápenatým, granulovaným acetylidom vápenatým a granulovaným horčíkom vo veľkej časti Európskeho hospodárskeho priestoru. Novácka firma podala po udelení pokuty návrh na konkurz, čomu súd vyhovel.

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – O Novácke chemické závody a.s. v konkurze (NCHZ) sa zaujímajú dvaja potenciálni kupci. Obálky s ich ponukami v utorok otvoril pred veriteľským výborom a zabezpečenými veriteľmi konkurzný správca. Obaja záujemcovia predložili ponuky bez záväzku zachovať prevádzku podniku po dobu piatich rokov. Sumy, ktoré za chemickú továreň ponúkajú, sa však líšia.

O novom majiteľovi rozhodne na základe odporúčania veriteľského výboru a zabezpečených veriteľov konkurzný súd. Agentúru SITA o tom informoval Miroslav Duračinský, komplementár správcu konkurznej podstaty NCHZ.

Dvaja záujemcovia, ktorí splnili podmienky a zložili finančnú zábezpeku, sa mohli v októbri počas tzv. due diligence, teda hĺbkovej kontroly podniku oboznámiť to stavom, v akom sa podnik nachádza. Na základe toho doručili správcovi svoju finálnu ponuku na kúpu továrne. Suma, ktorú za NCHZ ponúkajú, pritom nesmela byť nižšia ako 2 mil. eur.

Alternatívne predkladanie cenových ponúk

V porovnaní s prvým kolom konkurzný súd stanovil takzvané alternatívne predkladanie cenových ponúk pre uchádzačov vo výberovom konaní na predaj NCHZ. V prvej alternatíve súd schválil možnosť predaja podniku so záväzkom jeho ďalšieho prevádzkovania v období piatich rokov, s podmienkou vykonania ekologickej investície vo výške 11 mil. eur a s podmienkou zákazu predaja podniku počas najbližších piatich rokov.

Novacké chemické závody
Foto: hnonline.sk

Akciová spoločnosť Novácke chemické závody je dodávateľom chemických surovín pre široké spektrum priemyselných odvetví. Produkciu chemických výrobkov zabezpečujú výrobné prevádzky troch závodov. Hlavným predmetom podnikania spoločnosti je výroba a predaj výrobkov na báze výroby a spracovania chlóru, produkcie karbidu vápnika a technických plynov, výroby polyvinylchloridu (PVC) a produktov jeho spracovania. Spoločnosť exportuje svoje výrobky do viac ako 50 krajín celého sveta.

Druhá alternatíva umožnila predaj podniku bez týchto záväzkov. Zároveň však súd stanovil možnosť dorovnávania ponuky. Podľa stanovených kritérií sa považovala za výhodnejšiu ponuka so záväzkom pokračovať v prevádzkovaní podniku, takýto záujemca mal možnosť dorovnať vyššiu ponuku uchádzača, ktorý tento záväzok neprijal. Nakoniec však ani jeden z uchádzačov o kúpu tento záväzok neakceptoval. „Nakoľko obaja potenciálni kupci predložili ponuku bez záväzku ďalej prevádzkovať podnik, podľa podmienok ponukového konania schválených konkurzným súdom, nebude možné licitovať ani dorovnávať najvyššiu ponúknutú sumu,“ uviedol Duračinský. Novácke chemické závody v súčasnosti pracujú naplno. Po poslednom hromadnom prepúšťaní v máji tohto roka, kedy prišlo v NCHZ o prácu asi 200 pracovníkov, v podniku pracuje približne 1 500 ľudí.

Spochybnené prvé kolo predaja

Prvé kolo tendra predaja NCHZ, ktoré prebehlo na konci minulého roka, spochybnil Fond národného majetku SR, jeden z najväčších veriteľov NCHZ. Jediným záujemcom o kúpu nováckej chemičky v prvom kole bola spoločnosť M-Energo, podnikateľa Miroslava Remetu. Tá ponúkla za NCHZ 2 mil. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Novácke chemické závody, a.s.