O privatizáciu slovenských teplární má záujem aj EPH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tepláreň Košice
Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH) sa chce zúčastniť pripravovanej privatizácie slovenských teplární. Uviedol to v rozhovore pre denník Hospodárske noviny predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský. Ten vlastní v EPH 20-percentný podiel, zvyšných 80 % majú rovnakým dielom podelené skupiny J&T a PPF. „Energetický a průmyslový holding (EPH) je česko-slovenskou firmou. Logicky teda máme záujem i o rozširovanie biznisu na Slovensku. Hoci tu dnes cez firmu United Energy Trading dodávame niektorým našim zákazníkom elektrickú energiu a plyn, či pôsobíme v niektorých montážnych firmách, v princípe tu vyvíjame minimálnu aktivitu a nevlastníme žiadne významné aktíva,“ povedal Křetínský pre Hospodárske noviny.

EPH má podľa neho záujem predovšetkým o privatizáciu väčších slovenských teplární. Sprivatizovať budú chcieť určite teplárne v Bratislave a Košiciach. Z ostatných možno už len Trnavu. „Veľkosť firmy je pre nás naozaj rozhodujúca. Štruktúra nášho holdingu je nejako postavená, má určitý systém, logiku. Dnes pracujeme len s veľkými aktívami, ale len čo by sme začali do holdingu začleňovať i menšie spoločnosti, mohlo by to spôsobovať problémy, respektíve znižovať efektívnosť celku,“ tvrdí Křetínský.

Konkurencie v rámci pripravovanej privatizácie sa neobáva zo strany popredných západoeurópskych energetík, konkurencia však podľa neho bude veľká. A to aj preto, že nejde o veľké energetické firmy, ktoré si môže dovoliť len zopár záujemcov. Predbežnú predstavu o svoje ponuke už podľa Křetínskeho EPH má a ponúkaná cena by mala byť v rozpätí vypočítanom štandardnými postupmi pri oceňovaní. Nebude však najnižšia. „Vzhľadom na náš strategický záujem o Slovensko určite nebudeme na dolných hraniciach týchto intervalov,“ povedal pre Hospodárske noviny. Ako dodal, v prípade úspechu v privatizácii bratislavskej teplárne si pritom jeho firma trúfa znížiť ceny tepla v hlavnom meste o 10 až 15 %.

Ministri súhlasili s odpredajom 100-percentného podielu šiestich najväčších teplárenských spoločností koncom marca tohto roka. Privatizácia teplární by sa mala začať v druhej polovici tohto roka výberom poradcu. Po výbere poradcu a vykonaní hĺbkového auditu v teplárňach očakávajú autori analýzy predkladanie konečných ponúk zo strany investorov približne v marci budúceho roka. Časť akcií teplární by mala získať aj samospráva.

Záujem o privatizáciu teplárenských spoločností už pre agentúru SITA potvrdilo viacero spoločností. O teplárne chce napríklad zabojovať rakúska spoločnosť Energie Steiermark AG, ktorá vlastní 100-percentný podiel v slovenskom holdingu Stefe SK, ďalej firma Cofely patriaca do skupiny GDF SUEZ, či francúzska Dalkia. Na privatizácii teplárenských spoločností sa pravdepodobne zúčastnia aj Slavia Capital, Penta a nemecká spoločnosť MVV Energie prostredníctvom svojej českej stopercentnej dcéry MVV Energie CZ.

Energetický a průmyslový holding je dlhodobý strategický investor v energetike a v priemysle. Zameriava sa na výrobu elektriny a tepla, ich distribúciu a predaj konečným zákazníkom a tiež na obchod s elektrinou a plynom. Súčasťou energetickej časti holdingu sú Pražská teplárenská, Elektrárny Opatovice, United Energy, Plzeňská energetika, ťažobná PG Silesia, veľkoobchodník s elektrinou PEAS či United Energy Trading.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Křetinský