Obama vyzval republikánov a demokratov na dohodu o dlhu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Foto: SITA, AP

WASHINGTON 29. júla (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama vyhlásil, že riešenie problému navýšenia stropu pre dlh vlády si vyžaduje podporu demokratov aj republikánov. Zároveň v piatok upozornil, že USA môžu stratiť najvyššie úverové hodnotenie na stupni AAA. Podľa Obamu Spojeným štátom americkým už nezostáva príliš veľa času, pretože dohoda o zvýšení dlhu sa musí dosiahnuť do 2. augusta. Zvýšenie limitu pre požičiavanie si americkej vlády z pohľadu prezidenta nie je nutné pre to, aby Washington utrácal viac, ale aby mohol splácať dlhy.

Obama v piatkovom prejave vyzval republikánov, aby sa snažili smerovať k niečomu, čo bude mať podporu oboch politických strán. „Som presvedčený, že tento problém môžeme vyriešiť a že ho vyriešime,“ konštatoval prezident USA, ktorý chce vyjednávania viesť aj cez víkend. Americký Kongres musí zvýšiť strop vládneho dlhu zo súčasných 14,3 bil. USD. Ak sa to nepodarí, vláda nebude schopná platiť účty, čo by mohlo vyvolať turbulencie na globálnych finančných trhoch, ale tiež uvrhnúť USA naspäť do recesie. Neúspech by viedol aj k platobnej neschopnosti, k zníženiu úverového hodnotenia krajiny a poškodil by postavenie dolára ako rezervnej meny.

Svoj dlhový strop USA zvyšovali už niekoľkokrát. Od roku 1962, kedy ho zaviedli, ho celkovo zdvihli 74-krát. A nie je to prvýkrát, čo sa USA nachádzajú na pokraji neschopnosti plniť si svoje záväzky. Aj v roku 1979 dlhový limit zvýšili na poslednú chvíľu. Vtedy však išlo o jeho navýšenie iba na sumu 830 mld. USD.

(1 EUR = 1,4260 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama