Objem vkladov v okrajových štátoch eurozóny mierne vzrástol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko aktivovalo fond na záchranu bánk
Grécka centrálna banka oznámila v pondelok, že aktivovala fond na záchranu bánk, aby pomohla Proton Bank. Túto banku, ktorú prešetrujú, či neporušila zákony zamerané proti praniu špinavých peňazí, tak v podstate zoštátnili. Ide o prvú grécku banku, ktorú znárodňujú prostredníctvom Fondu finančnej stability (FSF). Ide o záchranný fond, ktorý vytvorilo Grécko a zahraniční poskytovatelia úverov Aténam. FSF má pomáhať bankám, ktoré potrebujú rekapitalizáciu, ale nemôžu získať financie na trhu. Foto: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris

FRANKFURT 3. januára (WEBNOVINY) – Objem vkladov v bankách okrajových krajín eurozóny sa v novembri mierne zvýšil.

Podľa agentúry Reuters tak ide o náznak, že obavy z bankrotu bánk alebo odchodu niektorých členských krajín z eurozóny sa zmierňujú.

Podľa údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila Európska centrálna banka (ECB), objem vkladov súkromného sektora v Taliansku vzrástol v novembri o 0,1 % na 1,443 bil. eur po tom, ako sa v októbri prepadol o takmer 2 %.

Španielske banky evidovali nárast vkladov o 0,8 % na 1,516 bil. USD. Objem vkladov súkromného sektora v gréckych bankách vzrástol o 408 mil. na 161,4 mld. eur a zvýšil sa mierne aj v Portugalsku.

ECB sa podarilo upokojiť trhy tým, že v septembri predstavila nový program zameraný na skupovanie vládnych dlhopisov. Toto rozhodnutie znížilo náklady na požičiavanie si na trhu pre krajiny ako Taliansko a Španielsko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka