OKS: Štatistici používajú terminológiu z gulagov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Zajac
Peter Zajac Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. júna (WEBNOVINY) – Za manipulatívne, falošné a zavádzajúce považuje Občianska konzervatívna strana (OKS) údaje Štatistického úradu SR o tom, že na Slovensku podniká 100 tisíc živnostníkov z donútenia. „Pojem živnosť z donútenia neexistuje,“ upozornil na tlačovej besede predseda strany Peter Zajac. V slobodnej demokratickej spoločnosti podľa neho žiadna práca z donútenia neexistuje. „Štatistický úrad používa kritériá, ktoré sa používali len v totalitných režimoch, v súvislosti s prácou v koncentračných táboroch alebo gulagu,“ povedal.

Pojem živnostník z donútenia podľa Zajaca navádza na negatívne hodnotenie rozsiahlych skupín živnostníkov, ktoré siahajú od stavebných činností až po umelecké činnosti. „Počet 100 tisíc pritom vychádza z falošných kritérií,“ uviedol šéf OKS. Podľa neho závislú prácu definuje v Zákonníku práce osem znakov, pričom na splnenie definície závislej práce sa vyžaduje naplnenie všetkých ôsmich kritérií súčasne. „Štatistický úrad z týchto ôsmich kritérií používa ani nie polovicu, aj to len ako príklady,“ upozornil Zajac. Počet tzv. živností z donútenia by tak bol podľa neho oveľa nižší, ak by sa skúmalo splnenie všetkých ôsmich znakov. Štatistický úrad podľa Zajaca vykazovaním živnostníkov z donútenia vstúpil do politického zápasu o podobu reformy daní a odvodov.

Celkový počet podnikateľov z donútenia bol v prvom tohtoročnom štvrťroku podľa odhadu štatistikov 100,2 tisíc, čo predstavovalo viac než štvrtinu všetkých podnikateľov. Medziročne sa tak počet týchto podnikateľov zvýšil o 21,7 tisíc. Štatistici začali túto kategóriu živnostníkov sledovať vlani v rámci výberového zisťovania pracovných síl. To Štatistický úrad SR realizuje v domácnostiach na vzorke asi 23 tisíc osôb. „Vzhľadom na to, že nás začala zaujímať aj táto otázka, tento nový fenomén, ktorý sa tu za posledné roky objavil, tak sme sa ich začali pýtať, ale nepriamou metódou, lebo je to citlivá otázka, na to, či charakter práce živnostníkov vykazuje charakter práce závislej činnosti zamestnanca,“ uviedol pred dvomi týždňami na tlačovej besede riaditeľ odboru štatistiky práce a miezd ŠÚ SR Ivan Chrappa. Údaje o počte podnikateľov z donútenia sú tak prvé, ktoré štatistici zverejnili.

Podnikateľmi z donútenia sú podľa štatistikov tí živnostníci, ktorých pracovná činnosť má formu závislej práce zamestnanca. Živnostníci tak napríklad nerozhodujú o svojom pracovnom čase, o jeho organizácii, či o tom, či môžu ísť na dovolenku. „Skrátka všetky tie znaky, ktoré podnikateľ alebo živnostník si môže riadiť sám, ale zamestnanec v podstate je závislý od toho, aby spolupracoval v tejto oblasti so svojim zamestnávateľom,“ dodáva Ivan Chrappa. Číslo o počte podnikateľov z donútenia však podľa jeho slov nie je presné, predstavuje len kvalifikovaný odhad.

Celkový počet podnikateľov na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka vzrástol o 0,7 % na 374,1 tisíc. Podľa štatistického úradu k tomu prispel rast počtu podnikateľov so zamestnancami o 9 % na 87 tisíc. Počet podnikateľov bez zamestnancov klesol o 1,6 % na 287,1 tisíc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Zajac