OKS trvá na tom, že nepodporí zvyšovanie odvodov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dostál

BRATISLAVA 22. marca (WEBNOVINY) – Zástupcovia Občianskej konzervatívnej strany (OKS) trvajú na tom, že pripravovaná daňovo-odvodová reforma sa nemôže realizovať na úkor živnostníkov a dohodárov. Ako uviedol na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda strany Ondrej Dostál, tento postoj poslancov, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke strany Most-Híd, podporilo aj pondelňajšie predsedníctvom strany. „Poslanci OKS nebudú hlasovať za taký návrh, ktorý by znamenal zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia živnostníkov a dohodárov. Na tomto stanovisku trváme,“ vyhlásil Dostál.

O podobe odvodovej reformy sa podľa Mikloša stále rokuje

Rezort financií však stále trvá na tom, že slovenská ekonomika reformu daňovo – odvodového systému životne potrebuje. Rokovania o jej definitívnej podobe pritom ešte nie sú uzavreté. „Rokovanie bude najbližšie v stredu, dnes sa stretávame aj so zástupcami živnostníkov, takže rokujeme, koľko vládzeme, koľko vieme,“ uviedol v utorok minister financií Ivan Mikloš. Zároveň pripustil, že v aktuálnom návrhu reformy sú isté zmeny oproti pôvodnému zneniu, tie však podľa jeho slov nie sú zásadného charakteru. Šéf rezortu financií zároveň upozorňuje, že koalícia by sa na koncepte reformy mala dohodnúť čo najskôr.

OKS podporuje zmeny, ktoré majú priniesť zjednodušenie a zníženie administratívnej záťaže

Strana však odmieta, aby výpadky príjmov verejných rozpočtov boli kompenzované na úkor živnostníkov a dohodárov. Zvýšenie daňového a odvodového zaťaženia by podľa OKS mohlo totiž zhoršiť podnikateľské prostredie, zvýšiť nezamestnanosť a rovnako podporiť rozvoj čiernej práce.

Výpadok príjmov štátu po reforme odvodov by rezort financií mal podľa OKS kompenzovať hlavne prostredníctvom šetrenia verejných financií. Jednou z ciest na zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu je podľa Dostála napríklad spoplatnenie licencií pre mobilných operátorov, ktoré chce strana presadiť v parlamente už na aktuálnej schôdzi.

OKS predstavila návrh desiatich opatrení

OKS na tlačovej besede predstavila aj návrh desiatich opatrení, ktoré by mali prispieť k zníženiu daňovo-odvodového zaťaženia. Strana napríklad navrhuje zaviesť flexibilné odpisovanie majetku, vrátiť výšku paušálnych výdavkov pre remeselníkov na pôvodnú úroveň 60 % či zrušiť povinnosť vedenia knihy jázd.

OKS: Odvodová reforma sa nemôže realizovať na úkor živnostníkov a dohodárov

Čiastkové reformy podľa ministra financií Mikloša nie sú riešením

Minister financií Ivan Mikloš minulý týždeň uviedol, že návrh reformy daňového a odvodového systému nemá alternatívu. Zmeny sú podľa jeho slov potrebné aj keď budú bolieť. Koaličným partnerom, ktorí majú k návrhom výhrady, odkázal, že ak sú proti niektorým návrhom, mali by aspoň priniesť alternatívu. Čiastkové reformy však podľa ministra financií nie sú riešením, prinášajú totiž náklady, ale neprinášajú výsledky. Ivan Mikloš zároveň začiatkom minulého týždňa upozornil, že sa kráti čas a zásadné politické stanovisko k tejto téme by malo byť vyslovené už tento týždeň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan MiklošOndrej Dostál
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SROKS Občianska konzervatívna strana