Oprava 100 kilometrov ciest 1. triedy začne počas leta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výtlky
Foto: SITA

BRATISLAVA 1. júla (WEBNOVINY) – Rekonštrukcia takmer 100 kilometrov najviac zanedbaných úsekov ciest 1. triedy na Slovensku začne v letných mesiacoch. Stavebné práce budú stáť 8,57 mil. eur, čo je skoro o 40 % menej ako bola v tendri ich predpokladaná cena. Okolo 70 kilometrov ciest, ktoré budú po stavebných úpravách bezpečnejšie a zjazdnejšie, obnovia na východnom Slovensku. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja bude opravy ciest spolufinancovať z eurofondov. „Na jeseň sa začne v rámci ďalšieho projektu Operačného programu Doprava opravovať 40 cestných mostov a ďalších úsekov ciest 1. triedy v rozsahu 500 kilometrov, najmä na strednom Slovensku,“ informovalo v piatok ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja agentúru SITA.

Slovenská správa ciest uzavrela na základe tendra na opravu ciest prvej triedy štyri zmluvy podľa regionálnej príslušnosti svojich organizačných zložiek v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach. Predpokladaná hodnota rekonštrukcie hlavných ciest predstavovala 13,95 mil. eur. Spoločnosť Eurovia SK, a.s. Košice opraví 15 úsekov ciest v dĺžke 54,8 kilometrov v Prešovskom kraji a päť úsekov dlhých 15,4 kilometrov v Košickom kraji celkom za 5,74 mil. eur. V Žilinskom a Trenčianskom kraji obnoví firma Strabag, s.r.o. komunikácie v dĺžke 11,4 kilometrov a za 1,11 mil. eur. Tá istá spoločnosť získala aj zákazku na opravu troch úsekov ciest v dĺžke 9 kilometrov v Banskobystrickom kraji v hodnote 899 tis. eur. Päť úsekov ciest v dĺžke 7,6 kilometrov v Trnavskom a Nitrianskom kraji za vyše 819 tis. eur zrekonštruujú Cesty Nitra, a.s. a Inžinierske stavby, a.s. Košice.

„Až polovica dopravy na Slovensku je na cestách 1. triedy. Oveľa viac sa však rozpráva o diaľniciach a rýchlostných cestách. Cesty 1. triedy si naozaj zaslúžia mimoriadnu pozornosť a primeranú podporu, čo dokazujeme aj dvoma tohtoročnými projektmi na ich opravu,“ uviedol minister dopravy Ján Figeľ (KDH).

Najviac zanedbané úseky ciest 1. triedy na rekonštrukciu podľa rezortu dopravy boli vybrané na základe štúdie kritických nehodových lokalít, ktorú vypracovala Slovenská správa ciest v spolupráci s oddelením bezpečnosti cestnej premávky na ministerstve dopravy. V nevyhovujúcom stave je vyše tisíc kilometrov ciest 1. triedy a viac než 130 mostov na cestách 1. triedy. „Ďalšie projekty by mali smerovať k tomu, aby sme v relatívne primeranom čase, teda v tomto a v budúcom roku, urobili z tých 1 000 kilometrov takmer nezjazdných ciest cesty 1. triedy,“ dodal Figeľ. Obnova ciest podľa neho prináša aj pracovné príležitosti do regiónov Slovenska s vysokou nezamestnanosťou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie SSC Slovenská správa ciest