Osem z desiatich Slovákov očakáva pokračovanie krízy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ľudia
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 24. augusta (WEBNOVINY) – Svetová kríza zatiaľ určite nekončí. Taký je názor väčšiny Slovákov, ktorý vyplynul z telefonického prieskumu, ktorý na vzorke 915 respondentov starších ako 18 rokov uskutočnila minulý týždeň agentúra Polis Slovakia v spolupráci s agentúrou SITA. Podľa 85,1 % opýtaných totiž svetová ekonomická kríza bude pokračovať, len 8,5 % si myslí, že kríza už končí. Zvyšok nevedel odpovedať.

Najviac respondentov, 45,1 %, sa pritom priklonilo k jednoznačnej odpovedi, že kríza bude rozhodne pokračovať. Skôr pokračovanie krízy ako jej koniec predikuje 40 % Slovákov. Na druhej strane svetová hospodárska kríza rozhodne končí iba podľa 2,5 % opýtaných. Skôr jej koniec ako pokračovanie zase očakáva 6 % Slovákov.

Názory, že súčasné dianie v eurozóne ale aj v Spojených štátoch amerických a turbulencie na svetových trhoch povedú k spomaleniu globálnej ekonomiky, pritom vyslovuje čoraz viac ekonómov, pripúšťajú ich už aj politici. Podľa bankových analytikov slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 3,6 %, viacerí už však naznačovali, že v blízkej budúcnosti môžu banky svoje prognózy revidovať smerom nadol.

Takúto možnosť pripustili aj minister financií Ivan Mikloš a premiérka Iveta Radičová. Nové, podľa očakávania horšie prognózy ekonomického rastu, ktoré by mal mať rezort financií k dispozícii v najbližších týždňoch, by sa tak podpísali aj na návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý je zatiaľ postavený na optimistickom odhade zo začiatku júla. Ten hovorí, že hospodárstvo Slovenska by malo v budúcom roku stúpnuť o 4,4 %.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošIveta Radičová