Padli prvé žaloby za odmeny v košickej teplárni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kosicka teplaren
Pohľad na technologické zázemie počas dňa otvorených dverí v podniku Tepláreň Košice a.s.. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 29. marca (WEBNOVNY) – Spoločnosť Tepláreň Košice, a.s. (TEKO), na základe podnetu svojho jediného akcionára Fondu národného majetku SR (FNM), podala kvôli odmenám prideleným bývalým šéfom podniku prvé dve žaloby.

„Žaloby boli podané na základe hĺbkovej kontroly. Kontrola preverila zmluvy vrcholových manažérov spoločnosti, ktoré boli uzatvorené od roku 2006 až do súčasnosti. Z kontroly vyplynulo, že v niektorých prípadoch nie sú uzavreté dohody o skončení pracovného pomeru platným právnym úkonom a vyplatenie odstupného bolo v rozpore so zákonom,“ uviedol riaditeľ Kancelárie predsedníčky výkonného výboru FNM Miloslav Homola.

Podľa fondu zmluvy boli uzatvorené bez súhlasu oprávnených orgánov spoločnosti. „Vyplatením odstupného bývalým členom štatutárnych orgánov vznikla spoločnosti Tepláreň Košice škoda, ktorá je súdne vymáhateľná,“ dodal Homola.

Podľa neho košická tepláreň sa bude domáhať, aby súd určil neplatnosť dohôd o skončení pracovného pomeru, na základe ktorých mali bývalí členovia manažmentu nárok na neprimerane vysokú a nezákonnú odmenu. „Cieľom podania žalôb je ochrana majetku spoločnosti. Tepláreň Košice plánuje v najbližšom období podať ďalšie žaloby,“ konštatoval Homola.

Nehorázne odstupné

Nevôľu vyvolali medializované informácie, podľa ktorých stranícki nominanti na poste šéfa košickej teplárne mali po niekoľkých týždňoch či mesiacoch pôsobenia nárok na odstupné vo výške 90 tisíc eur. Prvým bol nominant SDKÚ-DS Ján Podhorský, nasledoval ho Ivan Zich, ktorého do teplární dosadila SaS. Okrem Zicha mal mať na odmenu nárok aj bývalý riaditeľ finančného úseku Martin Borovský (nominant SaS). Kým Zich s Borovským odmenu podľa predsedu SaS Richarda Sulíka zatiaľ nedostali, Podhorskému ju už tepláreň vyplatila.

Tepláreň Košice, a. s. patrí k najvýznamnejším výrobcom tepla a elektrickej energie na Slovensku. V meste Košice vyrába teplo pre približne 78 tis. domácností, pričom na výrobu tepla používa v prevažnej miere uhlie (zhruba 70 %), zvyšných 30 % tvorí plyn. V súčasnosti pripravuje vládny kabinet privatizáciu košickej teplárne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie TEKO Tepláreň Košice, a. s.