Penetrácia mobilných SIM kariet v SR vlani stúpla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SIM Karta
Foto: volny.cz

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Penetrácia mobilných služieb dosiahla vlani dosiahla 117 %.

Oproti roku 2011 tak vzrástla o jeden percentuálny bod. Spoločne evidovali firmy Orange Slovensko, Slovak Telekom (Telekom) a Telefónica Slovakia (O2) 6,403 mil. aktívnych SIM kariet, čo v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka predstavuje nárast ich počtu o 102 tisíc.

Orange Slovensko k 30. septembru evidoval 2,852 mil. aktívnych SIM kariet, Slovak Telekom (Telekom) 2,197 mil. a Telefónica Slovakia (O2) 1,354 mil. aktívnych SIM kariet. Najväčší medziročný nárast počtu SIM kariet, konkrétne o 190 tisíc, zaznamenala Telefónica Slovakia, zatiaľ čo spoločnosti Orange ich ubudlo 88 tisíc.

Zákaznícka báza spoločnosti Slovak Telekom ostala medziročne nezmenená. V celkovom počte SIM kariet sú zahrnuté aj údaje od predajcov mobilných služieb, ktorí využívajú siete niektorého z operátorov. Ide o projekty, Swan mobile, Tesco mobile a FunFón.

Údaj o penetrácii mobilných služieb je vypočítaný na základe porovnateľnej metodiky, podľa ktorej sa za aktívneho zákazníka považujú zákazníci predplatených služieb, ktorí na svojej SIM karte za posledné tri mesiace uskutočnili najmenej jednu aktívnu operáciu, spolu so zákazníkmi využívajúcimi paušálne služby. Základom pre výpočet penetrácie je počet obyvateľov SR na úrovni 5,44 milióna.

Údaje operátorov pritom zahŕňajú celkový počet klientov, vrátane SIM kariet používaných v technologických zariadeniach, na prevádzku GSM brán, služby mobilného internetu, telemetriu, SIM karty na prevádzku služieb cestného mýta, lokalizačné služby dopravcov, alarmy, kamerové monitorovacie systémy a ďalšie, preto ich nie je možné uviesť ako celkový počet fyzických klientov mobilných operátorov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia