Pozrite si, čo všetko môže štát kúpiť namiesto poisťovní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zvolenská
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 29. januára (WEBNOVINY) – Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) ponúka viac než tridsať alternatív, ako využiť milióny eur, ktoré by stálo odkúpenie či vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní pri zavádzaní unitárneho systému.

Podelilo sa o ne na svojom novom internetovom portáli cenazamonopol.sk. Podľa INEKO doteraz ani jedna analýza nedokázala, že monopol v zdravotnom poistení je pre Slovensko lepší než súťaž. Analytici inštitútu preto navrhujú, aby peniaze išli na projekty, kde úžitok pre ľudí je istý.

Ponúkajú niekoľko alternatív z rôznych oblastí, kde by sa dali použiť verejné zdroje v prospech ľudí. Od zdravotníctva, sociálnych vecí, školstva, cez verejné financie až po budovanie infraštruktúry.

Najčastejšie medializované odhady ceny súkromných zdravotných poisťovní sa pohybujú vysoko nad 200 mil. eur. V médiách sa najviac objavujú dve čísla: 400 mil. eur a 500 mil. eur. Nasledujúca tabuľka ukazuje porovnanie vybraných alternatív pri cene 200 mil. eur a 400 mil. eur.

Ako môže vláda použiť 200 mil. eur? Tu sú vybrané alternatívy podľa INEKO:

Alternatívy Odhad ceny na 200 miliónov eur Odhad ceny na 400 miliónov eur
Zníženie verejného dlhu v roku 2013  Z 54,9% HDP na 54,6% HDP, čo by ušetrilo na úrokoch, ktoré za tento dlh platíme, viac než 8 miliónov eur ročne Z 54,9% HDP na 54,4% HDP, čo by ušetrilo na úrokoch, ktoré za tento dlh platíme, takmer 17 miliónov eur ročne
Počet nových menších moderných nemocníc 6 13
Počet lôžok novej špičkovo vybavenej nemocnice 400 800
Počet nových najmodernejších CT prístrojov 116, t.j. najmenej 1 pre každú z takmer stovky existujúcich nemocníc 233, t.j. najmenej 2 pre každú z takmer stovky existujúcich nemocníc
Počet interaktívnych tabúľ a notebookov pre každú z vyše 34-tisíc tried na základných a stredných školách Jedna interaktívna tabuľa, projektor a 3 notebooky Jedna interaktívna tabuľa, projektor a 11 notebookov
Zvýšenie platov mladých učiteľov základných a stredných škôl (vo veku do 29 rokov) Približne o 8% (t.j. v roku 2013 o 13% namiesto avizovaných 5%) Približne o 16% (t.j. v roku 2013 o 21% namiesto avizovaných 5%)
Príspevok na notebook, ktorý by každý rok dostávali piataci základných škôl 177 eur 355 eur
Dĺžka opravených ciest druhej a tretej triedy 762 km (5,4% zo všetkých ciest) 1524 km (10,8% zo všetkých ciest)
Dĺžka novopostavených diaľnic 20 km 40 km

Na novom portáli môžu jeho návštevníci zadávať aj vlastné odhady výdavkov na kúpu poisťovní a vyčísľovať tak ďalšie alternatívy použitia verejných zdrojov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie INEKO Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy