Petícia proti zmenám na železniciach má 11,5 tisíca podpisov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Železnice
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 18. apríla (WEBNOVINY) – Občianska iniciatíva O doprave vyzýva vládu, aby zamedzila rušeniu železničných tratí a spojov, prepúšťaniu zamestnancov a privatizácii železničných spoločností. Ďalšou požiadavkou petičnej akcie, trvajúcej vyše dva a pol mesiaca od 26. januára do 15. apríla, je zeefektívnenie fungovania dopravy harmonizáciou železničnej a autobusovej dopravy a reálnym zamedzením súbežného trasovania ich liniek. Petíciu s takmer 11,5 tis. získanými podpismi odovzdali jej iniciátori v pondelok popoludní na ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

„Petícia mala za úlohu zmobilizovať ľudí, upozorniť na problémy a nakoniec po predložení ministerstvu dopravy aj niečo zmeniť. Vďaka petícii sa nám podarilo zalarmovať mnoho miest a obcí, ktoré o rušení spojov neboli informované, získať a rozšíriť svoju členskú základňu,“ informoval koordinátor iniciatívy O doprave Tomáš Samko agentúru SITA.

Iniciatíva O doprave zároveň žiada racionalizáciu železničného cestovného poriadku. Umožniť by to mal prieskum možností vyťaženosti v závislosti od prepravných potrieb cestujúcich. Následne by malo byť zeefektívnené nasadzovanie železničných rušňov a vozidiel podľa obsaditeľnosti konkrétnych spojení a zavedená prípojovosť vlakov v rámci možností cestovného poriadku. Petíciu s podpismi plánovali jej iniciátori odovzdať na ministerstve dopravy už v piatok 15. apríla, ale pre získanie ďalších 2 500 podpisov termín presunuli. „Petíciu, samozrejme, prevezmeme a požiadavkami petičného výboru sa budeme zaoberať,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ministra dopravy Martin Krajčovič.

Vláda schválila program revitalizácie pre železnice 16. marca s cieľom ich ozdravenia, pričom v tomto a ďalších dvoch rokoch má z troch štátnych železničných spoločností odísť spolu okolo 5 tis. z viac ako 31 tis. pracovníkov. Súčasťou opatrení bude od mája redukcia 314 vlakov, z toho 237 spojov bude zrušených a 77 bude mať časové alebo úsekové obmedzenia. Osobná železničná doprava bude úplne zastavená na piatich tratiach Fiľakovo – hranica, Plešivec – Muráň, Štúrovo – hranica, Medzilaborce, mesto – hranica a Košice – hranica – Hidasnémeti.

Koordinátor iniciatívy O doprave i petície tvrdí, že požiadavky v nej sú stále aktuálne, a to napriek tomu, že revitalizačný program železníc už vláda schválila. „Pre ich naplnenie je potrebné upustenie od realizácie plánu. O požiadavkách petície aj o počte aktuálne vyzbieraných hlasov sme priebežne informovali, takže naše kroky nepovažujeme za oneskorené,“ uviedol Samko o zmysle petície. „Naopak, za predčasné považujeme prijatie plánu v jeho súčasnej podobe,“ dodal. Petícia mala pre nich mobilizačný charakter.

Občianska iniciatíva O doprave niekoľkokrát vyzvala ku komunikácii priamo ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Figeľa (KDH). Za necelé tri mesiace však podľa jej koordinátora nedostali odpoveď. Zároveň však priznal, že nadviazali komunikáciu so štátnym tajomníkom ministerstva dopravy Arpádom Érsekom „K ďalšiemu stretnutiu bude ministerstvo priamo vyzvané vzhľadom k plánovanému stretnutiu obcí, samosprávnych krajov, ministerstva, železníc, odborov a našej iniciatívy,“ informoval Samko. Iniciatíva O doprave plánuje stretnutie zorganizovať do konca apríla a jeho výsledkom má byť plán spoločných aktivít po tom, ako v budúcom mesiaci začnú platiť zmeny vo vlakovom cestovnom poriadku. Podľa koordinátora petície bol štátny tajomník po prvých telefonátoch naklonený k stretnutiu a vyjadril podporu iniciatíve. „Po poslednom telefonáte reagoval na výzvu o stretnutie vyhýbavo. Je evidentné, že niekomu sa to nepáčilo,“ uzavrel Samko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať