Štrajk pilotov ČSA by nemal ohroziť lety z Bratislavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ČSA
Foto: SITA/Ľubomíra Černeková

PRAHA/BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – Štrajk pilotov Českých aerolínií (ČSA) by nemal spôsobiť rušenie pravidelných letov českého leteckého prepravcu z Bratislavy do Paríža, Amsterdamu a Larnaky. Bratislavské letisko však pripúšťa pri týchto linkách vznik prevádzkových nepravidelností.

„Letecká spoločnosť, podľa letisku poskytnutých informácií, robí všetko pre to, aby minimalizovala riziko prípadných negatívnych dopadov na cestujúcu verejnosť, ktorá si zakúpila letenky z Bratislavy,“ informovala vo štvrtok hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. Dana Madunická agentúru SITA.

Manažment bratislavského letiska podľa hovorkyne situáciu v Českých aerolíniách pozorne sleduje, a to aj z toho dôvodu, že dopravca v zimnej sezóne prevádzkuje pravidelné letecké spojenia z Bratislavy do významných európskych prestupových letísk v Paríži, Larnake a Amsterdame. „Veríme, že aktuálny protest pilotov sa vedeniu Českých aerolínií podarí zvrátiť bez akéhokoľvek obmedzenia letovej prevádzky v Bratislave,“ dodala Madunická.

Linky ČSA z Bratislavy

Z Bratislavy odletel pravidelný spoj ČSA do Amsterdamu vo štvrtok ráno okolo 7:30 bez meškania. V ten istý deň večer je plánovaný aj let českého dopravcu do Paríža s odletom o 17:55. V piatok sú na bratislavskom letisku plánované tri odlety ČSA – do Paríža ráno a večer a do Amsterdamu popoludní. V sobotu majú ČSA letieť do Amsterdamu ráno a do Larnaky popoludní, v nedeľu do Amsterdamu popoludní a Paríža večer.

Pre protest neodletí polovica spojov
České aerolínie, ČSA
Foto: SITA/AP

Piloti Českých aerolínií začali vo štvrtok ráno protestnú akciu proti presunutiu podstatnej časti lietadiel z flotily národného dopravcu – ČSA. Výkonný sekretár a hovorca Českého sdružení dopravních pilotů ČSA (CZALPA) Filip Gaspar informoval, že veľká časť pilotov k plánovaným letom nenastúpi.

Hovorkyňa ČSA Hana Hejsková pre agentúru Mediafax uviedla, že podľa aktuálnych informácií (9:10 SEČ) sa protest zatiaľ dotkne 18 spojov, ktoré museli byť zrušené. Zdôraznila, že spoločnosť si nemôže dovoliť ustupovať od plánovaných zmien pod vplyvom „nelegálnych nátlakových akcií“.

Gaspar však uviedol, že piloti iba využili krajnú možnosť, ktorú im poskytujú letecké predpisy a kolektívna zmluva. „V prvej fáze protestu budú piloti čerpať voľno z dôvodu indispozície. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu v spoločnosti, ktorá vznikla jednostranným rozhodnutím vedenia ČSA o vyvedení tretiny lietadiel z firmy, CZALPA odporučilo každému z pilotov zvážiť svoj zdravotný stav a psychické vypätie a teda svoju schopnosť bezpečne absolvovať letovú službu,“ uvádza sa vo vyhlásení združenia.

Možno očakávať, že pre protesty vo štvrtok neodletí asi 40 letov ČSA, čo je zhruba 50 %, doplnil prezident CZALPA Peter Žmolík.

CZALPA podľa Gaspara dlhodobo kritizuje kroky súčasného aj predchádzajúcich manažmentov ČSA, ktoré podľa neho k reštrukturalizácii pristupujú s vidinou krátkodobého výnosu slúžiaceho na zalepenie dier v hospodárení podniku a vôbec neprihliadajú na dlhodobú výhodnosť jednotlivých reštrukturalizačných opatrení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie České aerolinie