Po utorňajšej prestávke sa na burzy vrátila panika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Burza
Foto: SITA/AP

Investori navyše neveria, že nulové úrokové sadzby v USA počas nasledujúcich dvoch rokov, ako to v utorok sľúbila americká centrálna banka Fed, ochránia americkú a následne aj globálnu ekonomiku od spomaľovania či recesie.

Index Dow Jones tak padol o 4,62 percenta na 10 719,94 bodu, S&P klesol o 4,42 percenta na 1120,76 bodu a technologický Nasdaq Composite o 4,09 percenta na 2381,05 bodu. Ešte menej sa darilo nemeckému indexu DAX, ktorý rovnako ako francúzsky CAC padol o viac ako päť percent.

Výrazne vzrástol aj index kolísania trhov VIX. Takzvaný indikátor strachu, ako sa mu hovorí, vzrástol o 22,6 percenta takmer na 43 bodov. Vyššie bol s výnimkou začiatku tohto týždňa naposledy koncom roka 2008.

„Bankové tituly väčšinou odrážajú názor investorov na výhľad ekonomiky,“ cituje analytika Barclays Capital Jasona Goldberga portál Akcie.sk. V New Yorku najviac stratili práve finančné inštitúcie, Bank of America 10,92 a Citigroup 10,47 percenta. Len nepatrne nižšiu stratu zaznamenala Morgan Stanley.

Aj v Európe stáli na čele prepadov banky. Société Générale prišla o o 14,74, Crédit Agricole o 11,81 a Intesa Sanpaolo, ktorá vlastní aj Všeobecnú úverovú banku, o 11,39 percenta.

Zatiaľ, čo sa investori húfne zbavujú akcií, utŕžené peniaze investujú najmä do zlata. Jeho cena tak raketovo stúpa a v stredu presne na poludnie newyorského času prvý krát v histórii prekonala hranicu 1800 dolárov za uncu (31,1 gramu).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dow JonesMorgan Stanley