Počet cestujúcich na bratislavskom letisku medziročne klesol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Letisko
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Bratislavské letisko vybavilo v júni 174 812 cestujúcich, čo je medziročne menej o dve percentá. Oproti máju však ich počet stúpol o 55 %. Za šesť mesiacov tohto roku prešlo bránami letiska spolu 641 815 pasažierov, pričom ich počet oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesol o päť percent. Pokračujúce znižovanie počtu cestujúcich sa tak v porovnaní s prvými piatimi mesiacmi spomalil o dva percentuálne body. Ako ďalej vyplýva z údajov, ktoré letisko poskytlo v piatok na stretnutí s novinármi, z celkového množstva cestujúcich v prvom polroku pripadlo 85 % na pravidelnú prepravu.

Vyťaženosť lietadiel na medzinárodných linkách vzrástla o deväť percent. Výkonný riaditeľ letiska v Bratislave Maroš Jančula k tomu povedal, že „leteckí prepravcovia začali zefektívňovať svoju činnosť a zlepšili koordináciu s cestovnými kanceláriami.“ Nárast cestujúcich v prvom letnom mesiaci podľa neho signalizuje, že sezóna už začala. „Letné mesiace sú v rámci našej sezónnosti najzaujímavejšou časťou roka, ktorá nám prináša zisky,“ dodal Jančula. Obchodný riaditeľ letiska Tomáš Kika označil prvý polrok za jedno z najdynamickejších období na letisku po dlhšom čase. Zatiaľ však nevedel odhadnúť, kedy sa počet cestujúcich na letisku začne zvyšovať. Pripomenul, že letisko sa stáva cenovo výhodnou alternatívou pre dopravcov pôsobiacich na letisku vo Viedni, a to pre zavedenie tzv. zelenej dane v Rakúsku.

Spomínaná zelená daň dosahuje výšku, ktorá začína byť rozhodujúca pre leteckých prepravcov. „Môže sa pohybovať v stovkách až tisícoch eur na jedno lietadlo a jednu rotáciu pre jedného prepravcu a to je už celkom rozhodujúci faktor na premiestnenie linky na alternatívne letisko,“ povedal Kika. Letisko v Bratislave podľa neho registruje aj v súvislosti s tým záujem iných prepravcov, ktorí už vo Viedni pôsobia, ale aj prepravcov, hľadajúcich letecké spojenie do tohto regiónu a Bratislavy. Letisko pripravilo pre dopravcov prvý ucelený motivačný program a zároveň rozšírilo ponuku služieb.

Pravidelná preprava na letisku v Bratislave v júni klesla o 9 % na 103,93 tis. osôb a nepravidelná preprava, naopak, vzrástla o 9 % na 70,29 tis. ľudí. Medzinárodná preprava predstavovala v šiestom mesiaci 171,06 tis. osôb a bola nižšia o 2 %, vnútroštátna preprava s 3,16 tis. pasažiermi klesla o 18 %. Za šesť mesiacov pravidelná preprava s 542,41 tis. cestujúcim klesla o 5 % a nepravidelná preprava s 96,95 tis. osobami bola nižšia o 9 %. Medzinárodná preprava v prvom polroku klesla o 5 % na 622 tis. a vnútroštátna preprava so 17,35 tis. pasažiermi klesla o 23 %.

Dominantným prepravcom v Bratislave zostáva írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair, keď za šesť mesiacov prepravila 498,43 tis. cestujúcich. Nasleduje česká charterová spoločnosť Travel Service so 63,05 tis. cestujúcimi a České aerolínie s 19,28 tis. pasažiermi. Najpopulárnejšou destináciou zostáva Londýn so 156,93 tis. osobami, na ďalších miestach sú Miláno/Bergamo so 45,64 tis. a Dublin so 44,15 tis. pasažiermi.

Počet pohybov lietadiel v Bratislave v júni klesol o 2 % na 2,8 tisíca a v prvom polroku bol s 11,7 tis. pristátí a odletov nižší o 8 %. Nákladná doprava na letisku v šiestom mesiaci stúpla o 2 % na 1,79 tis. tony a od januára do júna vzrástla o 16 % na 9,93 tis. tony. Preprava pošty s 5,1 tonou bola v júni vyššia o 25 % a za šesť mesiacov stúpla o 43 % na 36,3 tony.

Letisko v Bratislave momentálne nemá žiadne informácie o tom, že by na pondelok plánovaný štrajk pilotov Českých aerolínii (ČSA) mal vplyv na obmedzenie či úpravu letového poriadku pravidelných liniek ČSA z Bratislavy. „Letisko vyvinie maximálne úsilie, aby naši pasažieri sa dopravili do všetkých destinácií v zmysle platného letového poriadku, pri zachovaní ich komfortu a služieb, za ktoré zaplatili,“ informoval Kika. ČSA začiatkom augusta zastavujú dlhoročnú pravidelnú linku z Prahy do Bratislavy. Zdôvodnili to otvorením v júni pravidelných letov z hlavného mesta SR do Amsterdamu, Bruselu, Paríža, Barcelony, Ríma a Larnaky.

Lepšie výsledky letiska podľa Jančulu zvýšia jeho bonitu aj z hľadiska pripravovaného vstupu strategického partnera. Pripomenul, že je to strategické rozhodnutie vlády. „Treba zhodnotiť všetky vplyvy, ktoré sú. Osobne sa domnievam, že vstup strategického partnera, respektíve nájomcu letiska, bude mať hlavne za úlohu ochrániť letisko pred politickými vplyvmi a turbulenciami, ktoré by mohli negatívne pôsobiť na jeho prevádzku. To vidím ako zásadnú vec,“ povedal Jančula. Investor pre bratislavské letisko by mal byť podľa rozhodnutia vlády známy do júna budúceho roka, pričom má získať koncesiu na dlhodobú prevádzku letiska na 30 rokov.

Letisko doteraz nezverejnilo výročnú správu za minulý rok, ktorú už schválili obaja akcionári. Plánuje tak spraviť do konca tohto roka po jej prepracovaní do ročnej správy. „Sme zaťažení veľkými investíciami. Stavba terminálu a dostavba druhej časti je financovaná z našich vlastných zdrojov,“ povedal Jančula s tým, že zarobené peniaze musia použiť na dokončenie druhej časti terminálu. Letisko momentálne rokuje s bankami o poskytnutí úverov vo výške 60 mil. eur na financovanie investícií.

V minulom roku letisko vybavilo okolo 1,67 mil. cestujúcich, čo bolo medziročne menej o 2,6 %. V tomto roku letisko očakáva, že počet cestujúcich vzrastie na 1,85 milióna. Stále by to však bolo menej ako v roku 2008, keď bránami najväčšieho slovenského letiska prešlo rekordných 2,2 mil. osôb. Šesť leteckých dopravcov na letisku v Bratislave v súčasnosti prevádzkuje pravidelné linky do troch desiatok destinácií.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,428 mil. eur. História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 50,30 % akcií a ministerstvo dopravy 49,70 % akcií.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Maroš Jančula
Firmy a inštitúcie Letisko M. R. Štefánika