Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku rastie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stavba
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Ku koncu januára tohto roka pracovalo na Slovensku takmer 21,3 tis. cudzincov. Oproti prvému mesiacu minulého roka išlo o nárast takmer o 3 tisíc osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšie zastúpenie na slovenskom pracovnom trhu pritom majú občania Rumunska. Tých ku koncu januára 2012 na Slovensku pracovalo 4,1 tisíc, čo je medziročný nárast o 1,1 tisíc osôb. Z Českej republiky na Slovensko kvôli zamestnaniu ku koncu prvého mesiaca tohto roka prišlo 2,9 tis. ľudí.

V medziročnom porovnaní ide o nárast o 32 osôb. Poľsko a Maďarsko zaznamenali koncom januára zhodne 2,1 tis. vlastných občanov na slovenskom pracovnom trhu. Počet maďarských občanov pracujúcich na Slovensku tak v porovnaní s koncom januára 2011 vzrástol o 336 a Poliakov o 235.

Každý tretí cudzinec na Slovensku pracoval ku koncu januára tohto roka v Bratislave. V hlavnom meste Slovenska bolo totiž zamestnaných vyše 7,8 tis. cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý koncom januára zaevidoval 1,7 tis. zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Galante vykázal takmer 1,2 tis. pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, ani jeden cudzí štátny príslušník koncom minulého roka nepracoval v okrese Poltár.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať