POČIATEK: Mikloš klame. Usvedčila ho prognóza

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Počiatek
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 14. septembra (WEBNOVINY) – Aktualizovaná prognóza hospodárskeho rastu z dielne ministerstva financií, podľa ktorej slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 4 %, je podľa exministra financií a poslanca za Smer-SD Jána Počiatka dôkazom, že súčasný minister Ivan Mikloš klame. „Klame, keď sa nás snaží prirovnávať ku Grécku a snaží sa vytvárať obraz úplne skrachovanej ekonomiky,“ povedal v utorok novinárom Počiatek. Podľa neho je pritom prognóza dôkazom, že protikrízové opatrenia zavedené za bývalej vlády mali svoj efekt. „Tie reči ako naštartovať ekonomiku sú absolútnym blufom, pretože ekonomika je naštartovaná dobre, teraz sa treba o ňu len poriadne starať,“ dodal Počiatek. Ako pokračoval, v utorok zverejnená prognóza usvedčuje súčasného ministra aj z ďalších lží. „Odhaľuje aj ďalšiu lož pána Mikloša, že konsolidačný balík nebude mať vplyv na infláciu. Jasne sa tu konštatuje, že bude mať vplyv na infláciu,“ konštatoval exminister. Z prognózy sa pritom podľa neho dá vyčítať, že konsolidačný balíček navyše prinesie spomalenie hospodárskeho rastu v budúcom roku.

Kažimír vyzval vládu, aby sa vrátila ku konštrukcii konsolidačného balíka

„My v zásade súhlasíme s mierou konsolidácie, ale nesúhlasíme s nástrojmi, ktoré na konsolidáciu chce táto vláda použiť,“ doplnil bývalý štátny tajomník a poslanec za Smer-SD Peter Kažimír. Vyzval preto kabinet Ivety Radičovej, aby sa vrátila ku konštrukcii konsolidačného balíka a k pôvodnému nastaveniu pomeru škrtania výdavkov a zvyšovania príjmov v pomere 2:1 v prospech šetrenia na strane výdavkov. Na strane príjmov by sa podľa Kažimíra mala vláda sústrediť na dodatočné zdanenie vyšších príjmových skupín. „Zvýšenie daňových príjmov získané z týchto skupín obyvateľstva neohrozí domácu spotrebu,“ dodal Kažimír.

MF navýšilo prognózu tohtoročného rastu HDP na 4 %

V poslednej prognóze z júna tohto roka pritom očakávalo tohtoročný rast o 0,8 percentuálneho bodu pomalší. Rezort však zároveň znížil prognózu reálneho rastu hrubého domáceho produktu pre rok 2011 z pôvodných 3,8 % na 3,3 %. „Hlavnými príčinami súčasných zmien v prognóze je zapracovanie konsolidačných opatrení do prognózy, zlepšenie očakávaní o vývoji vonkajšieho prostredia a pozitívne výsledky za prvý polrok 2010 na Slovensku aj v eurozóne,“ konštatuje sa v správe Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR. Pomalší rast v roku 2011 vyplýva aj zo zvýšenia východiskovej bázy roka 2010, vyššej inflácie a predovšetkým fiškálnej konsolidácie.

Odhady bankových analytikov:

„Z nášho pohľadu sú aktuálne očakávania ministerstva financií ohľadom ekonomického rastu nastavené realisticky, čo je jeden z dôležitých predpokladov na to, aby v rozpočte neboli očakávané príjmy nadhodnotené,“ uviedol pre agentúru SITA analytik ING Bank Eduard Hagara. Podobné odhady ako ministerstvo majú aj ostatní bankoví analytici, aj keď prognózy pre budúci rok sa v niektorých prípadoch mierne rozchádzajú. „Budúci rok vidíme o niečo optimistickejšie. Predpokladáme, že tempo rastu ostane na rovnakej úrovni ako v tomto roku, teda okolo 4 %. Vychádzame z toho, že pre eurozónu sa odhaduje prinajmenšom rovnaké tempo rastu ako v tomto roku,“ konštatuje analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

MF upravilo aj prognózu rastu spotrebiteľských cien

Pre tento rok zostávajú očakávania neznemené pri národnej inflácii na úrovni 1,4 % a pri harmonizovanej na 1 %. V budúcom roku by však vplyvom rastu cien energií a tiež vplyvom konsolidačných opatrení mali ceny rásť oproti pôvodným odhadom rýchlejšie o 0,7 percentuálneho bodu. Priemerná ročná národná inflácia by tak v budúcom roku mala dosiahnuť 3,7 % a harmonizovaná inflácia 3,5 %.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošJán PočiatekPeter Kažimír