Počiatek: Návrh rozpočtu je žonglovanie s číslami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Počiatek
Ján Počiatek Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) – Exminister financií a poslanec NR SR Ján Počiatek si myslí, že z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2011 sa naplní možno polovica, a to na jeho príjmovej, aj na výdavkovej strane. Podľa neho ide o „žonglovanie s číslami„. „Akože opticky šetrenie v budúcom roku – vypočítali si tu v nejakej pseudotabuľke, že 985 miliónov ušetria, pritom zabudli povedať, že ďalších asi tisíc položiek navýšia o miliardu 80 miliónov eur,“ argumentoval Počiatek v relácii TV Markíza Na telo.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) tvrdí, že Počiatek porovnáva návrh rozpočtu na rok 2011 s nerealisticky a zle pripraveným rozpočtom na rok 2010 z dielne bývalej vlády. Problém je v tom, že tým, ako vláda hospodárila a aj ako pripravila rozpočet, sa z toho rozpočtu stal zdrap papiera.

Dnes vlastne pán Počiatek máva tým zdrapom papiera a na základe čísiel v ňom chce dokazovať, že vláda nešetrí, uviedol Mikloš. Počiatek v relácii tvrdil, že súčasná vláda maximalizuje deficit tohto roka na 7,81 percent (pôvodne to malo byť 5,5 percenta), lebo neurobila žiadne úsporné opatrenia.

Podľa neho sa koalícia snaží „vytlačiť“ deficit na maximum, aby konsolidácia vyzerala „naoko dobre“ v medziročnom porovnaní. Mikloš na to reagoval, že po nástupe k moci si koalícia našla na stole mnoho neuhradených faktúr a výdavkov, ktoré bolo treba uhradiť, pričom neboli pôvodne rozpočtované.

Išlo napríklad o predvolebné zvýšenie rodičovského príspevku, investičné stimuly a iné položky za takmer miliardu eur.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošJán Počiatek