Poisťovňa pošle predčasným penzistom list o práci na dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sociálna poisťovňa
sociálna poisťovňa Foto: SITA

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Sociálna poisťovňa (SP) začne od 15. januára tohto roka zasielať listy tým poberateľom predčasného starobného dôchodku, ktorí nedovŕšia dôchodkový vek do 28. februára 2013 a sú v jej informačnom systéme ku koncu vlaňajška evidovaní ako osoby vykonávajúce činnosť na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti.

„V liste budú informácie o podmienkach nároku na výplatu ich predčasného starobného dôchodku a o potrebných krokoch zamestnávateľa, aby im nárok na jeho výplatu nezanikol od výplatného termínu v marci 2013,“ informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.

Podľa novely zákona o sociálnom poistení totiž poisťovňa automaticky zastaví výplatu predčasného dôchodku tým, ktorí po 28. februári nedovŕšia dôchodkový vek a budú naďalej pracovať na dohodu.

Výplatu zastaví poisťovňa na základe údajov zo svojho informačného systému. „Žiadame preto všetkých, ktorí dostanú informačný list a k 31. decembru 2012 nemali uzatvorenú dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, aby sa bezodkladne obrátili na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne,“ upozornil Višváder. Zamestnanci Sociálnej poisťovne podľa neho následne zabezpečia nápravu údajov v informačnom systéme. V opačnom prípade predčasnú penziu poisťovňa poberateľovi nevyplatí v obvyklom termíne ale až neskôr po preukázaní, že mu nárok naň nezanikol.

Sociálnej poisťovni vzrástli pohľadávky

Pohľadávky Sociálnej poisťovne (SP) ku koncu októbra minulého roka v porovnaní s koncom roka 2011 vzrástli o 78,2 mil. eur na 641,9 mil. eur.

Uvádza sa to v správe o hospodárení poisťovne za desať mesiacov vlaňajška. Pohľadávky na poistnom predpísané právoplatným rozhodnutím tvorili 419,8 mil. eur, pohľadávky na penále 165,7 mil. eur, nepredpísané pohľadávky poisťovňa evidovala v sume 38 mil. eur a ostatné pohľadávky 18,4 mil. eur.

Od začiatku minulého roka do konca októbra podala poisťovňa návrhy na vykonanie exekúcie u dlžníkov v celkovom objeme 143,1 mil. eur.„Týmto spôsobom bolo od začiatku roka 2012 vymáhaných spolu 226 931 rozhodnutí,“ uvádza sa v materiáli.

Zdravotnícke zariadenia dlhovali poisťovni na neuhradenom poistnom ku koncu októbra minulého roka 52,1 mil. eur. Oproti koncu roka 2011 ide o nárast o 33,3 mil. eur, v samotnom októbri vlaňajška sa pohľadávky poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam zvýšili o 4,2 mil. eur. Na celkovom objeme pohľadávok sa sumou 30,4 mil. eur podieľali zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. V porovnaní s koncom septembra 2012 sa pohľadávky voči týmto zdravotníckym zariadeniam ku koncu októbra zvýšili o 3,1 mil. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Višváder
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa